Hřích Teda Haggarda

18. listopad 2006

Skandál amerického kazatele Teda Haggarda se dostal do médií těsně před tamními volbami. Mnoho lidí jeho obvinění z utajovaných homosexuálních vztahů doslova šokovalo. Haggard byl totiž jednou z hlavních postav evangelikálů ve Spojených státech. Teď rezignoval na všechny funkce a přiznal vinu.

Je to skandál par excellence. Jeden z nejznámějších evangelikálních kazatelů v Americe, zakladatel největší megacírkve a současně člověk, který se schází se samotným prezidentem Bushem, ve vrcholném období života padá do hlubin a ocitá se na dně - po stránce profesionální, společenské i morální. Je to tragický osud, hodný Shakespeara.

Hlavní aktér se jmenuje Ted Haggard. Těsně před volbami pomáhá republikánské straně, ohnivě řeční, vystupuje v televizi, reprezentuje takzvanou "morální většinu". Najednou se ale objeví bezvýznamný homosexuální masér Mike Jones s tím, že viděl Teda Haggarda na obrazovce a poznal v něm bývalého zákazníka, který mu prý platil za sex a drogy. Lidé jsou šokováni a pastor Ted pár dní zapírá. Pak se zlomí, rezignuje na všechny funkce a přiznává, že je "svůdce a lhář".

Jeho příběh je pozoruhodný. Tento dnes padesátiletý kazatel prožil duchovní obrácení v šestnácti letech. Ve dvaadvaceti se oženil s nynější manželkou Gayle, se kterou mají pět dětí - nejstaršímu je třiadvacet, nejmladšímu jedenáct. Haggard se stal nejprve pomocným kazatelem megasboru v Louisianě - a s vizí, že založí něco podobného, se odstěhoval do kouzelného prostředí v Colorado Springs.

Tam se začal scházet s několika zájemci ve sklepních prostorách svého domu. Získával další a další přívržence, takže si brzo začali pronajímat místnosti v nákupních centrech. Jeho rostoucí sbor si dal název New Life Church - "Církev nového života". Dnes má 14.000 členů a je to největší megacírkev ve Spojených státech. Tajemstvím jejího růstu je otevřenost vůči okolnímu světu a osobní vztahy, které věřící rozvíjejí v malých skupinách.

Logo

Časopis Time zařadil Haggarda mezi 25 nejvlivnějších evangelikálů v Americe. Citoval jeho slova o tom, že křesťané musí co nejvíc ovlivňovat politiku a kulturu po celém světě. V té době už pastor Ted reprezentoval 30 milionů amerických křesťanů, sdružených v Národní asociaci evangelikálů, lobboval u prezidenta i v Kongresu. Nyní se jeho život zcela mění. Haggarda čeká terapie a speciální proces takzvané "duchovní obnovy", který může trvat i několik let.

Minulou neděli byla církev v Colorado Springs naplněná k prasknutí. S napětím očekávala reakci svého zakladatele. Ten poslal dopis, čtený z kazatelny. Haggard se přiznal a napsal, že i když nejsou všechna obvinění pravdivá, nese stoprocentní vinu on. Na adresu homosexuála Mika Jonese poznamenal: odhalil citlivou stránku mého života, odpouštím mu a po pravdě řečeno, děkuji za něj Bohu.

Z kazatelny se ale četl ještě jeden dopis, tentokrát adresovaný všem ženám v církvi. Gayle Haggardová v něm parafrázovala manželský slib: "Miluji svého manžela, Teda Haggarda celým srdcem, dokud nás smrt nerozdělí. Začala pro mě těžká zkouška - a já se v ní pokusím zachovat věrnost".

autor: Daniel Raus
Spustit audio