Co byly události roku 2006?

6. leden 2007

Ve sdělovacích prostředcích se to v tomto týdnu doslova hemžilo názory a pohledy na rok 2006. Jak ho ale vidí křesťané? Žádný celosvětový průzkum vám nenabídneme, ale s malým pokusem přišel jeden z amerických křesťanských časopisů. K jakým výsledkům se dopracoval?

Co považujete za největší událost roku 2006? Tak zní otázka křesťanského magazínu Christianity Today. Čtenářům nabídl hned několik možností, mezi nimi například události na Blízkém východě nebo středověký citát, který z úst papeže Benedikta XVI. vyvolal mezi muslimy vlnu nepokojů. Nic z toho se ale na nejvyšší příčku nedostalo. Každý čtvrtý respondent totiž označil jako událost minulého roku sexuální skandál známého amerického kazatele Teda Haggarda.

Ten vypukl těsně před listopadovými americkými volbami. Ted Haggard se angažoval ve prospěch republikánů a administrativy současného prezidenta Bushe. Byl totiž šéfem Národní asociace evangelikálů, sdružující 30 milionů věřících - a vystupoval jako jeden z hlasů takzvané "morální většiny". Zčista jasna se ale objevil homosexuální masér jménem Mike Jones, který tvrdil, že Haggard mu tři roky platil za sex a drogy. Haggard po pár dnech zapírání všechno přiznal.

Jeho příběh tedy zapůsobil na respondenty neformálního průzkumu daleko nejvíc. I druhá událost roku má charakter spíše americký. 18 % hlasujících uvedlo sérii soudních vítězství odpůrců homosexuálních manželství. Celkově šlo o sedm rozhodnutí v různých amerických státech. Hlavní byl přitom výrok newyorského nejvyššího soudu, že homosexuální manželství nemá historický základ a nespadá do kategorie základních lidských práv, garantovaných ústavou.

Rozhodnutí přijala porota poměrem hlasů 4:2. Soudce Robert Smith navíc posléze ve zdůvodnění přímo uvedl, že pro děti je prospěšné mít každodenně před očima model muže a ženy. Přesně to zapadá do hlavní argumentace zastánců klasické rodiny, kteří tvrdí, že otázku dobré výchovy nelze oddělovat od otázky rodiny.

Až na třetím místě skončila letní válka mezi Izraelem a islámským Hizballáhem v Libanonu. Ta, jak známo, neskončila drtivým vítězstvím izraelské armády a islamisté ji považují za svoji výhru. Čtvrtou příčku obsadily americké volby, po kterých ovládli opoziční demokraté obě komory Kongresu. A páté místo patří papeži a násilným reakcím muslimů na jeho citát středověkého byzantského císaře o tom, že islám nepřinesl světu nic dobrého.

Zcela marginální podporu několika procent si vysloužily takové věci, jakými byly debaty o přistěhovalectví, postoje křesťanů k "Šifře mistra Leonarda" nebo zelené iniciativy amerických evangelikálů, varující před klimatickými změnami. Takový byl tedy - podle čtenářů listu Christianity Today - rok 2006.

autor: Daniel Raus
Spustit audio