George Bush na pražské konferenci

2. červen 2007

Příští úterý a středu se v Praze uskuteční konference, která bude nepochybně v centru zájmu médií. Jedním z těch, kdo na ní vystoupí, bude totiž americký prezdient George Bush. Téma konference je "Demokracie a bezpečnost" - a bude se nepochybně řešit i otázka, zda zavádění demokratických mechanismů (hlavně v islámských zemích Blízkého východu) nesnižuje tamní bezpečnost. Z voleb tam totiž vycházejí často vítězně extrémisté. Hlavním organizátorem konference je Pražský institut bezpečnostních studií a jeho programovému řediteli Jiřímu Schneiderovi položil v této souvislosti několik otázek Daniel Raus.

Co bude magnetem konference?

Těch magnetů bude víc. Zaprvé, myslím si, že to téma je magnetické dostatečně, prolíná se mnoha událostmi, jež se dějí v celém světě. Zadruhé, magnetem budou jistě i osobnosti, které se této konference zúčastní, a to ne jenom ze světa politického nebo akademického, ale jsme rádi, že se naší konference budou moci zúčastnit alespoň někteří z těch, kdo se odvážně staví za demokracii a trpí tím, že ve svých zemích jsou diskriminováni právě proto, že je pro ně otázka demokracie tak důležitá. Tedy lidé, kterým souhrnně říkáme (možná ne úplně přesně) disidenti.

Hlavním magnetem ale asi bude americký prezident George Bush. Jak se vám ho podařilo na konferenci dostat?

Nechtěl bych tvrdit, že se to podařilo nám. Je to souhra několika okolností. Po této konferenci bude probíhat v Evropě několik významných setkání na nejvyšší úrovni, skupina G8, takže americký prezident bude v Evropě. Kdyby v Evropě nebyl, tak bychom o tom těžko mohli vůbec uvažovat. A potom všichni tři duchovní otcové této konference, vedle Václava Havla Natan Šaranský (bývalý sovětský disident a dnes už bývalý izraelský politik a novinář) a bývalý španělský premiér Jose Maria Aznar. Tito všichni mají velmi dobré kontakty na amerického prezidenta, takže když ho oslovili, hleděl na jejich pozvání příznivě. A má to samozřejmě i dimenzi bilaterální: americký prezident měl pozvání od našeho českého prezidenta. Takže když se tyto věci daly dohromady, je z toho vysvětlení vaší otázky.

V čase studené války se uskutečnila Helsinská konference, kde se tehdejší komunistické státy zavázaly, že budou dodržovat lidská práva. Nepotřebuje dnes islámský svět nějakou obdobu Helsinské konference, kde by se zavázal, že bude dodržovat náboženská práva?

Je to svůdná analogie, ale druhá věc je vlastní podstata otázky, jestli je něco takového možné. Já myslím, že ne tak úplně. Je to jistá inspirace, mnozí mluví o tom, že by měla být ustavena jakási dohoda, jakýsi pakt o tom, co je třeba dodržovat. Já si ale prakticky nedokážu představit rámec, v jakém by se něco takového uskutečnilo. Na druhou stranu je pravda, že nějaká pravidla pro to, jak se mají státy chovat - navenek i ke svým občanům - jsou důležitá.

Uvedená konference bude také tématem Výzev přítomnosti, vysílaných na ČRo1 v neděli 3. 6. 2007 ve 21:05

autor: Daniel Raus
Spustit audio