V Malajsii je konverze od islámu ke křesťanství téměř nemožná

2. červen 2007

V tomto týdnu mnoho obyvatel Malajsie napjatě čekalo na rozsudek, který měl vynést tamní Nejvyšší soud. Týkal se případu mladé malajské ženy, která se rozhodla stát se křesťankou. Konverze není v Malajsii ani ve 21. stoletím jednoduchým krokem.

Ještě před deseti lety se Malajka Lina Joy jmenovala Azlina Jailani a byla muslimského vyznání. Tou dobou už několik let docházela do jednoho z místních křesťanských kostelů a uvažovala o konverzi ke křesťanství. V roce 1998 podstoupila křest a změnila si jméno na Lina Joy. Za toto rozhodnutí tvrdě zaplatila, její rodina se s ní rozešla, přišla o práci, a v posledním roce se dokonce skrývala, protože dostávala výhružné dopisy.

Lina se však rozhodla být důsledná. V roce 2000, dva roky po své konverzi, požádala úřady, aby z její občanské legitimace vymazali slovo islám, její žádost byla však neúspěšná. Malajsie je sice mnohonárodnostní stát, který respektuje různá náboženství. Zároveň ale platí, že 60 procent obyvatel jsou etničtí Malajci a ti jsou podle místních zákonů automaticky považováni za muslimy.

Linina žádost během 7 let prošla všemi stupni malajsijského soudního systému. Civilní soudy tvrdily, že se musí obrátit na náboženské soudy, které soudí podle islámského práva šarí'y. Ona ale tvrdila, že už není muslimka, a není tedy žádný důvod, aby se obracela na muslimský soud. Ten by jí ostatně asi ani nepomohl, protože podle šarí'y není možné islám dobrovolně opustit.

Tento týden celá záležitost skončila i u poslední instance, tedy Nejvyššího soudu, který její žádost opět zamítl. Jeho předseda šajch Ahmad Fairuz také prohlásil, že si nemůže každý konvertovat podle své libosti, zatímco před soudní budovou asi 200 lidí demonstrovalo právě za tento rozsudek a volalo bůh je veliký.

Stanice BBC, která se Lininým případem zabývala, sleduje osudy ještě jedné malajské křesťanky jménem Marie. Tato žena konvertovala před deseti lety jako osmnáctiletá dívka. Konverzi utajila před svým okolím, včetně nejbližší rodiny. Bojí se její reakce, a ví, že i kdyby rodina byla její rozhodnutí ochotna tolerovat, úřady by podle Mariina názoru udělaly vše pro to, aby mezi ni a rodinu postavili hráz. Bojí se také toho, že by někdo mohl vzít spravedlnost do svých rukou. Marie tedy stojí před těžkým rozhodnutím, buď dál svou konverzi tajit, a zachovat si dobré vztahy s rodinou, zaměstnání a možnost žít ve své zemi, a nebo jít s pravdou ven. Ráda by se vdala za svého křesťanského přítele. Jako muslimka si ovšem může vzít jen muslima. Marie je také unavena neustálým skrýváním svého přesvědčení.

Malajsie je šestadvacetimilionová země v jihovýchodní Asii, známá svou relativní tolerancí, a to i v islámských kruzích. Žije zde mnoho buddhistů, hinduistů i křesťanů, ale na konverze v řadách většinového obyvatelstva zatím společnost není zvyklá. Vždyť i Marie byla svým knězem a církevním sborem upozorněna, že pokud se věc provalí, její souvěrci za ní stát nebudou.

Spustit audio