Ronald Lauder je novým prezidentem Světového židovského kongresu

16. červen 2007

Světový židovský kongres bude mít po téměř třiceti letech nového prezidenta. Stal se jím Ronald Lauder, americký podnikatel a filantrop, známý i u nás.

Když se před lety vedla válka o televizi Nova, málokdo z českých diváků, posluchačů a čtenářů novin mohl tušit, s jak významným mužem se pustil Vladimír Železný do boje. A to nikoli proto, že Ronald Lauder, zakladatel CME, má mediální firmy v šesti východoevropských zemích, od Ukrajiny přes Chorvatsko až po Rumunsko, ale proto, že je to muž mnoha aktivit.

Třiašedesátiletý Ronald Lauder je - spolu se svým o deset let starším bratrem Leonardem - dědicem slavného kosmetického koncernu Estée Lauder, jehož luxusní parfémy mnoho žen užívá a mnohé další o tom sní. Ronald, mladší z obou bratrů, se nevěnoval firmě tak jako jeho sourozenec. Studoval v Belgii a Francii, v 80. letech byl dokonce americkým velvyslancem v Rakousku a proslavil se jako znalec a milovník výtvarného umění. Ze svého jmění také daroval mnoho peněz galeriím moderního umění ve Spojených státech a nejrůznějším vzdělávacím institucím.

Po roce 1989 našel nové pole působnosti. V bývalé komunistické Evropě navštívil řadu židovských obcí, zbědovaných ekonomicky, ale také co do vzdělání v judaismu. Lauder začal prostřednictvím své nadace financovat zakládání a provoz židovských škol v mnoha středo a východoevropských zemích, Prahu nevyjímaje.

Byl také deset let čestným a úspěšným šéfem Židovského národního fondu, což je organizace, která z dobrovolných příspěvků financuje vysazování lesů ve vyprahlém Izraeli. Tyto aktivity, vedle mnoha dalších, z něj udělaly přirozeného kandidáta na případné předsednictví Světového židovského kongresu.

Tato organizace byla založena v roce 1936 ve Švýcarsku. Dnes ale sídlí v New Yorku a mnozí členové si stěžují na přílišný vliv její severoamerické sekce. Světový židovský kongres je vlastně federace židovských obcí a dalších organizací asi 80 zemí světa a dá se považovat za nejvýznamnějšího představitele Židů ve světě. Byl to například Světový židovský kongres a jeho prezident Kanaďan Edgar Bronfman, kdo vyjednával se šéfy švýcarských bank o odškodnění bývalých majitelů účtů a pojistek, které pak banky před majiteli nebo jejich dědici utajily.

Tato jednání vedli dva muži, prezident Edgar Bronfman, který byl v čele kongresu už od konce 70. let, a jeho blízký spolupracovník Israel Singer. Mají za sebou mnoho zásluh, ale také omylů. Obvinění ze špatné správy majetku a nedostatečných ohledů na zájmy evropských členů vedla nejprve k odchodu Singera, a nakonec i Bronfmana. O jeho místo se začaly ucházet dvě osobnosti, jihoafrický podnikatel Mendel Kaplan, podporovaný Evropany, a právě Ronald Lauder z USA. Lauderovým úkolem bude obnovit důvěru v provoz Světového židovského kongresu, tak aby tato organizace působila jako demokratická instituce, a nikoli majetek jednoho mocného muže, jak tomu bylo podle některých názorů bylo za Bronfmanova předsednictví. Zároveň se ovšem od Laudera očekává, že bude tak jako jeho předchůdce Bronfman Kongres podporovat i finančně. Má tedy před sebou hodně práce.

Spustit audio