40. výročí smrti Přemysla Pittera, potíže historika holocaustu a nález jeruzalémských domů domy z doby měděné

21. únor 2016

V pondělí 15. února uplynulo 40 let od smrti Přemysla Pittera. Tento protestantský publicista a sociální pracovník pomáhal za druhé světové války a těsně po ní židovským a poté i opuštěným německým dětem. Izrael Pittera za jeho úsilí ocenil titulem Spravedlivý mezi národy.

Americko-polský historik holocaustu Jan Tomasz Gross by mohl přijít o státní vyznamenání. Chce mu ho odebrat současná polská vláda. Gross dlouhodobě upozorňuje na skutečnost, že řadu Židů na polském území za druhé světové války nemasakrovali jen nacisté, ale sami Poláci.

Oblast okolo Jeruzaléma obývali lidé už před 7000 lety. Zjistili to archeologové, kterým se podařilo odkrýt dva nedotčené domy z doby měděné.

Nejstarší dochovanou hebrejskou Bibli na světě – takzvaný Aleppský kodex – zařadila do seznamu světového dědictví organizace UNESCO. Bible byla napsána kolem roku 930 v Tiberiadě ve Svaté zemi, několikrát změnila místo i majitele, až se ve 14. století dostala do syrského Aleppa. Zde se nacházela ještě v první polovině 20. století. Dnes je jedinečné dílo uloženo v jeruzalémském Muzeu knihy.

Srbsko schválilo návrh zákona o restituci židovského majetku, který byl konfiskován v období holokaustu. Navržená norma umožňuje i navrácení soukromého židovského majetku bez dědiců. Restituentem se v takovém případě stává srbská židovská komunita. Za války bylo zavražděno na 16 000 srbských Židů, téměř 90 procent židovské populace.

Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová v telefonickém rozhovoru s izraelským premiérem Netanjahuem uvedla, že Evropská unie trvá na zvláštním označování zboží z Izraelem kontrolovaného Západního břehu Jordánu, východního Jeruzaléma a Golanských výšin. Svůj protějšek současně ubezpečila, že Evropská unie je proti bojkotu Izraele. Jeho hranice mají podle ní být stanoveny přímým jednáním mezi Izraelem a Palestinci.

autoři: Leo Pavlát , Noemi Fingerlandová
Spustit audio