Polská katolická církev odmítá umělé oplodnění

29. prosinec 2007

Rada polského episkopátu pro záležitosti rodiny zaslala u příležitosti Vánoc-svátků Božího narození poslancům Sejmu otevřený dopis. Přejí jim vše nejlepší ve službě milované vlasti, nicméně varují poslance, aby nepodporovali umělé oplodnění žen.

Polská ministryně zdravotnictví Ewa Kopaczová navrhuje v rámci opatření ke zvýšení porodnosti financování umělého oplodnění ze státních prostředků. To pobouřilo polskou církevní radu - episkopát. Ten se odvolává na učení církve a někdejšího papeže Jana Pavla II., který umělé oplodňování žen označil za nedůstojné a nepřípustné. Podle polské katolické církve je při pokusech o umělé oplodnění ztraceno velké množství embryí, což episkopát v dopise dokonce označil za rafinovanou formu umělého přerušování těhotenství.

Předseda vlády Donald Tusk se brání. Vláda a Sejm rozdělování veřejných prostředků na zdravotnictví v prvních měsících mandátu nepovažuje za prioritu. Dodal ale, že v rámci programu zvýšení porodnosti metodu umělého oplodnění stojí za to podpořit. Zastánci této metody katolickou církev kritizovali. Do jejích záležitostí nesmí na základě zákona z roku 1993 v Polsku stát zasahovat. Na druhou stranu si podle nich katolická církev osobuje právo vměšovat se do celospolečenských a soukromých záležitostí. Zákazem umělého oplodnění prý zasahuje do soukromí rodin a to i těch, jejichž členové nejsou katolíci. Pobouření dopis vyvolal i mezi matkami, které se díky umělému oplodnění nakonec vytouženého dítěte dočkaly.

Spor plní první stránky polských deníků. Metropolita krakovský kardinál Stanislaw Dziwisz konstatoval, že dítě má právo na to, aby bylo počato přirozeným způsobem jako vyústění lásky jeho rodičů. Člověk není podle katolické církve žádná věc, ale bytost, která si zaslouží, aby nepřišla na svět nedůstojně a nepřípustně za okolnosti, kdy jsou současně zabíjeni jeho bratři a sestry. Episkopát tím míní embrya, která zahynou během pokusů o umělé oplodnění.

Těm rodičům, které touží po dítěti a nemohou jej počít přirozeným způsobem, doporučuje Rada episkopátu pro záležitosti rodiny adopci za pomoci diecézí a farností. Již zmíněný krakovský kardinál Dziwisz konstatoval: "Každý lidský život by měl začít přirozeným a důstojným způsobem a rozhodně ne ve zkumavce."

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio