Tichý protest a meditace proti násilí v čínských pracovních táborech

28. prosinec 2007

V pondělí 31. prosince se již po šesté před čínskou ambasádou v Praze sejdou v odpoledních hodinách čeští příznivci kultivační praxe Falun Gong, aby tichým protestem a meditací připomněli sobě i druhým, jakému osudu jsou nuceni čelit lidé, kteří se studiu a praxi Falun Gong věnují v Číně.

Již osmým rokem trvají v Číně represe proti příznivcům Falun Gongu. Z informací OSN víme o desítkách tisíc mučených, stovkách tisíc uvězněných a desítkách milionů pronásledovaných. Pronásledování Falun Gongu se od zahájení represí v roce 1999 bezprostředně dotklo více lidí, než je obyvatel Tibetu, Tchaj-wanu a všech národnostních menšin v Číně dohromady.

Přestože se tamní režim snaží tyto informace stále více udržet v tajnosti, zprávy o dalších obětech přicházejí každý den. Do dnešního dne se podařilo zdokumentovat celkem 3 109 úmrtí v důsledku perzekuce.

Poslední kapkou byla svědectví minulého roku, kdy vyšlo najevo, že vězeňský a nemocniční personál používal praktikující Falun Gongu jako zdroj zdravých orgánů na komerční transplantace, často pro cizince. Podle vyšetřování několika týmů z Kanady a Spojených států mělo takto zemřít od roku 2001 do roku 2006 šedesát tisíc lidí, včetně asi 41 500 stoupenců Falun Gongu.

Výzvu k ukončení perzekuce je možné vidět před čínskou ambasádou každou středu večer již šest dlouhých let. Zrovna tak je to pošesté, co se tato výzva uskuteční v předvečer Nového roku.

Začátek akce: 16:00
Konec akce: cca 18:00 (nebo později...)
Místo akce: Roh ulice Pelleovi a Zikmunda Wintra - naproti ambasádě ČLR

Spustit audio