Polští misionáři v České republice

3. únor 2008

Duchovních je u nás nedostatek a situaci proto pomáhají řešit kněží z Polska. Několik let působil například v Praze ve farnosti svatého Vojtěcha Mariusz Sierpniak z Kongregace kněží Mariánů. Od loňského roku ho najdete na poutním místě v Hrádku u Vlašimi. "Zatím mám štěstí a Pán mi dává najevo přízeň prostřednictvím představených - jsem zase v poměrně dobré křesťanské oblasti, a tou je Vlašimsko. Tady ještě hodně lidí chodí do kostela a jsou velmi aktivní a vstřícní," říká Mariusz Sierpniak. Právě ateismus, tolik typický pro českou kotlinu, byl zpočátku pro Mariusze docela šok. "Znám kněze, kteří působili v Africe, a ti říkají, že v Česku je to pro ně těžší než třeba v severní Africe."

V Ostravsko-opavské diecézi pracuje asi 35 polských kněží. Biskup František Václav Lobkowitz je moc rád, že Poláci v diecézi působí. Věřící je respektují a mají je rádi. "Pokud duchovní přicházejí s misionářskými úmysly, většinou se snaží přizpůsobit okolí a prostředí, ve kterém žijí. A většinou se jim to daří."

Podle Mariusze Sierpniaka je praxe většinou taková, že biskupové se přímo obracejí na polské biskupy a o diecézní kněze požádají o poslání na misii. Sierpniak bude v České republice letos v létě 10 let. Přišel sem jako novokněz. A kde se vidí v příštích letech? Zůstane u nás na misii nebo půjde dál? "Dvacet dva let jsem strávil ve městech. Nejdříve sedm let v Katowicích, potom to byla sedm let Katolická Lublinská univerzita a pak sedm let Praha. Jsou to samé symbolické sedmičky. A možná dalších sedm let strávím na venkově na Vlašimsku," říká.

Přestože je v České republice několik teologických fakult, jen minimum absolventů si nakonec zvolí kněžské povolání. Podle českobudějovického biskupa Jiřího Paďoura si například na teologické fakultě v Českých Budějovicích většina studentů vybírá sociální nebo pedagogické obory, duchovní službu si ale zvolí málokdo. Jak podotýká František Václav Lobkowitz, rozhodnutí stát se knězem je rozhodnutí na celý život. "Ne každý je toho schopen, ne každý se k tomu odhodlá. V současnosti chybí výchova mladých k určitému dávání se a sebeobětování." Podle biskupa Lobkowitze dnes na sebe lidé nejsou ochotni brát závazky. Římskokatoličtí duchovní jsou v téhle věci skeptičtí. Podle nich nelze čekat, že se to v nejbližších letech změní a kněží výrazně přibude. A jaké poslání plní polský misionář v Česku Mariusz Sierpniak? "Moje poslání je typické kněžské - hlásit Krista. A právě tam, kde je to nejtěžší. Česká republika je za takovou oblast považována."

autor: nah
Spustit audio