Biskup Malý v Mongolsku

16. únor 2008

Mongolsko je sice asi dvacetkrát větší než Česká republika, ale má necelé tři miliony obyvatel. Zhruba polovina z nich žije v hlavním městě Ulánbátaru. Mongolové Česko milují a podle odhadů jich téměř 20 000 mluví česky. Česká katolická charita ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí vybudovala v Ulánbátaru centrum pro studenty, pedagogy a zájemce o sociální práci. Začátkem února středisko slavnostně otevřela. A byl u toho i pomocný biskup pražský Václav Malý.

"Velká část obyvatelstva žije nejen na sociálním minimu, ale v naprosto nedůstojných podmínkách, které jsem viděl na předměstí Ulánbátaru." Studijní centrum je proto podle biskupa Václava Malého víc než potřebné. Česká katolická charita je už v Mongolsku úředně zaregistrovaná. Ve středisku má počítače, přístup na internet a odbornou knihovnu. Podle Jany Vlachové z Ministerstva práce a sociálních věcí projekt přijde na 12 milionů korun. "Projekt v Mongolsku zaměstnává tři lidi. Je to projektová vedoucí, její asistentka a účetní."

Mongolsko je buddhistická země tibetského zaměření. Tamní společnost je ale poznamenána dlouhou dobou ateismu. Část obyvatel buddhistické mnichy přijímá, část ne. V Mongolsku jsou ale i křesťané. Například římských katolíků je podle odhadů několik stovek. V zemi působí 23 katolických kněží a několik řádů. Václav Malý v Mongolsku sloužil dvě mše svaté.

Cesta biskupa Václava Malého do Mongolska

"Po roce 1999, kdy tu nastoupil demokratický systém, začali přicházet první křesťanští kazatelé. Je tam tedy přítomna i katolická církev, která má 450 věřících. Ostatní protestantské denominace a společenství mají několik tisíc členů. Převažující náboženskou tradicí je ale buddhismus."

V současnosti je v Mongolsku asi 150 buddhistických klášterů a tři tisíce mnichů. "To patří k podstatě mongolské kulturní a duchovní tradice. Nemyslím si, že by se křesťanství stalo v brzké době jakousi vyvažující silou, ale je důležité, že je v Mongolsku přítomno a že může duchovní život a duchovní nabídku Mongolů obohatit."

Biskup se setkal také s buddhistickým lámou. "Láma, který nás provázel, byl velmi srdečný a velmi otevřený. Hovořil o tom, co je tíží, a nejednou jsem cítil takové duchovní souznění. Každý respektujeme tu svou tradici a přesto jsme si blízko."

Logo

Z cesty po Mongolsku si biskup Malý přivezl dobrý pocit, že v zemi jsou obětaví lidé, kteří dovedou udělat něco pro druhé. I když na první pohled se zdá, že Mongolové jsou velmi uzavření.

"Byl jsem tam například v hospici a viděl jsem, jak krásné vztahy mají mezi sebou ošetřující a ošetřovaní. To jsou taková povzbudivá znamení, když se najednou setkáte s čistými obětavými lidmi, kteří nemají na mysli kariéru nebo zisk."

A co pana biskupa příjemně překvapilo? "To, že v Mongolsku jsou krásné ženy. Člověk vidí podobiznu Čingischána a tak si ani nedovede představit, jak hezké ženy v Mongolsku jsou. To mě mile překvapilo."

Ale ženy nebyly jediným překvapením. Strávil dva dny s jednou mongolskou rodinou a přenocoval v jurtě. Údiv ve Václavu Malém vyvolal mongolský jídelníček. Mezi pokrmy byl totiž i bramborový salát.

Cesta biskupa Václava Malého do Mongolska

"Nejdřív jsem myslel, že ho udělali kvůli nám. Ale ne. Bramborový salát podobně jako vařené zelí se stalo součástí mongolské kuchyně. Češi jsou v Mongolsku vůbec velmi oblíbení. Česká republika tam má velmi dobré jméno."

Českou kulturu - nejenom české jídlo - mají Mongolové velmi rádi. I proto Česká katolická charita spolu s Ministerstvem práce a sociálních věcí doufá, že se Centrum pro zájemce o sociální práci dobře zavede a pak bude fungovat i bez české pomoci.

Spustit audio