Křesťané si na Velký pátek připomínají Ježíšovo ukřižování

Dnešek je pro křesťany Velkým pátkem, podle bible si připomínají Ježíšovu smrt na kříži. Pro věřící je Velký pátek dnem postu, který prožívají v rozjímání a ve znamení smutku a ticha. V zemích se silnější reformační tradicí je tento církevní svátek dnem pracovního klidu, u nás ale máme normální pracovní den.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pašijová hra ve Žďáru nad Saázavou

Pašijová hra ve Žďáru nad Saázavou | Zdroj: ČTK

Podle České biskupské konference přijal Kristus rozsudek smrti v den, kdy se obětovali velikonoční beránci. Ježíš se pak stal novým velikonočním beránkem, který svou smrtí zpečetil novou věčnou smlouvu mezi Bohem a lidmi, smlouvu o spáse každého člověka.

"Je to den, kdy se připomínají události umučení Páně, snětí z kříže a uložení do hrobu. Dřív se konaly velmi slavné páteční obřady, postupně však se stalo zvykem, že se tyto obřady kulminovaly v dobu předpokládané Kristovy smrti, to znamená o třetí hodině odpolední, a dnes opět tato tradice ožívá podle staré liturgiky," vysvětluje Valburga Vavřinová z Pražského památkového ústavu.

V katolických zemích se klade větší důraz na svátek vzkříšení, v protestantských má podobnou váhu i den Kristovy oběti. Asi proto země jako Polsko, Itálie, Francie a Rakousko Velký pátek mezi státem uznané svátky nezahrnuly. Naproti tomu skandinávské země, Nizozemsko, Švýcarsko nebo Německo ano. Velký pátek je státem uznaným svátkem i v sousedním Slovensku.

I u nás se stále vedou dlouhé diskuze o tom, jestli by Velký pátek měl patřit mezi svátky. Katolická církev samozřejmě zavedení nového státního svátku na Velký pátek podporuje. Tento názor sdílejí i lidé. Lidové noviny si nechaly vypracovat průzkum, ve kterém zjistily, že volno na Velký pátek by se líbilo 62 procentům Čechů. Celá polovina dotázaných si ale tento den s křesťanstvím vůbec nespojuje.

Bezmála čtvrtina respondentů průzkumu Lidových novin označila Velikonoce za vítání jara, což nelze považovat za špatnou odpověď vzhledem k tomu, že třeba nejsou křesťanského vyznání. Skoro 13 procent lidí ale vůbec netuší, proč se Velikonoce slaví. A pouhá dvě procenta dotázaných dokázala říct, že Velikonoce jsou spojené s počátky křesťanství.

O zařazení Velkého pátku mezi svátky stojí hlavně děti a mladí lidé do 17 let. Ti ale tento den chtějí využít hlavně k lenošení a ke svým koníčkům. Žádné křesťanské zvyky by tento den většina z nich nedodržovala.

Martin Hromádka, Marcela Hálová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme