Kdo má právo na Alláha?

3. květen 2008

V tomto článku se zaměříme na vzdálenou Malajsii. Je to země s pestrým etnickým i náboženským složením. Většinu obyvatel tvoří muslimové, jsou tam ale početné komunity buddhistů, hinduistů, taoistů a křesťanů. Malajská ústava zaručuje všem náboženskou svobodu. Stále větší slovo ale v zemi má radikální islám. A z toho vznikají i poměrně kuriózní těžkosti.

V Malajsii se řeší pozoruhodný problém: kdo má právo na slovo "Alláh"? Tamní vláda totiž rozhodla, že daný termín smějí používat jen a pouze muslimové, a to je špatná zpráva pro domácí křesťany. V zemi žije skoro 900 000 katolíků, kteří čtou populární noviny Herald. Ty obsahují články, napsané ve čtyřech jazycích: anglicky, čínsky, tamilsky a malajsky. A právě malajština je předmětem sporu.

Z věcného hlediska by žádný problém neměl existovat. Trojice monoteistických náboženství (tedy judaismus, křesťanství a islám) věří v jednoho Boha, který se označuje různě, například jako Hospodin, Jahve nebo Alláh. Vždycky se ale jedná o tutéž osobu stvořitele a počátečního hybatele všeho bytí. Slovo Alláh je arabským ekvivalentem slova Bůh. Proto mají křesťané v islámských zemích přirozenou tendenci ho používat.

Malajská vláda jim to ale striktně zakázala a nyní probíhá soudní proces, ve kterém chtějí katolíci získat na daný termín právo. V lednu se jim to skoro podařilo, vláda ale prohlásila, že slovo Alláh je pouze pro muslimy. Ministr vnitra jeho užívání všem ostatním zakázal a novinám Herald pohrozil zrušením.

V pondělí se má tedy soudkyně Lau Bí Lan rozhodnout, zda uzná odvolání Heraldu, jinými slovy, zda se bude žádostí katolíků vůbec zabývat. Podle právníků půjde o důležitý precedens, který nastaví způsob rozhodování v dalších podobných procesech. Na první pohled je situace absurdní. Těžko by si kdokoliv na Západě dokázal představit, že zdejší muslimové dostanou zákaz používat slovo Bůh. V kontextu pokračující islamizace Malajsie se ale jeví všechno jinak.

Nemuslimské komunity se tam v posledních letech dostávají pod velký tlak. V jednom z malajských států mají ženy-sportovkyně předepsaný oděv. V dalším se platí ze státní kasy informátoři, sledující dvojice, jež nebyly řádně oddány. Někde mají hotely zakázáno podávat hostům alkohol. A politický islám získává po celé zemi rostoucí vliv. Je proto zřejmé, že ve sporu katolíků proti státu nejde ani zdaleka jenom o slovíčka.

autor: Daniel Raus
Spustit audio