Hongkongský kardinál kritizuje Čínu

17. květen 2008

V souvislosti s Čínou se v posledním období mluví hlavně o tamním zemětřesení. Nic to ale nemění na skutečnosti, že přípravy olympijských her jsou v plném proudu. Peking se před nimi snaží vytvářet dojem šťastné, spokojené a ekonomicky prosperující země. Tento obraz ale stále něco narušuje. Začátkem tohoto týdne přišla nová pohroma v podobě kritiky jedné z respektovaných osobností hongkongské katolické církve.

Připomíná to málem starověké rány egyptské. Čínský (stále ještě komunistický) režim si myslel, že olympiáda bude triumfální přehlídkou jeho úspěchů. Hladké přípravy grandiózní události ale pořád něco narušuje. Nejdřív Tibet, který se nechce smířit s okupací. Potom trapasy kolem zhasínání pochodně na její cestě kolem planety. A teď je zde kritika hongkongského kardinála Zena. Ten prohlašuje, že 'Říše středu' má ke svobodě ještě hodně daleko.

Kardinál Zen je jednou z nejznámějších osobností Hongkongu. Jeho vliv přitom toto město mrakodrapů a technických divů daleko přesahuje. 76letý duchovní je jednou z nejvlivnějších postav katolické církve v celé Asii. A samozřejmě také v kontinentální Číně. Když skončila britská správa Hongkongu a Peking tuto provincii převzal, mluvili čínští komunisté o "jedné zemi a dvou systémech". Od počátku bylo ale jasné, že mezi "systémy" nastane boj, neboť svoboda a totalita se nesnášejí. A jedním z těch, kdo se nebojí vyslovit pravdu nahlas, je právě kardinál Zen.

V minulosti se účastnil několika protestů. Teď prohlásil, že vláda chce mít všechno pod kontrolou a že v zemi není náboženská svoboda ani svoboda tisku. Kardinál připomněl také dopis, který poslal před rokem do Pekingu papež Benedikt XVI. - žádal v něm náboženskou svobodu a vysvětloval, že Vatikán by měl mít právo jmenovat katolické představitele v Číně. Situace se ovšem nijak nezměnila, režim pouze na čas pozastavil vlastní jmenování biskupů, kterým se snaží katolíky ovládnout.

"Doufám, že vláda nakonec pochopí náboženskou svobodu jako obohacení, jež přináší prosperitu a pokrok", prohlásil tedy doslova kardinál Zen. Nikoho ale nenechal na pochybách, že tento světlý okamžik v dějinách Číny zatím nenastal. Podle něj by proto neměl papež uvažovat o cestě do 'Říše středu', neboť k tomu zatím nedozrál čas. Návštěva by byla zneužita a zůstala by špatně pochopena. Kardinál nepochybně narážel na snahu Pekingu o rozdělení katolíků. Ke strukturám pod vlivem režimu jich totiž patří zhruba 5 milionů, zatímco k podzemní církvi se jich hlásí možná až trojnásobek.

autor: Daniel Raus
Spustit audio