Cena Olgy Havlové

17. květen 2008

Tuto cenu vyhlásila Olga Havlová poprvé v roce 1995, a to proto, aby upozornila na život lidí se zdravotním postižením, kteří se se svým handicapem nejen dokázali vyrovnat, ale dokonce pomáhají druhým lidem.

Letos hlavní cenu obdržel právník Jan Hutař, vozíčkář, v současné době ředitel legislativního odboru Národní rady osob se zdravotním postižením České republiky.

"Pro mě je toto ocenění něco jako pro herce Oscar nebo pro vědce Nobelova cena, vyznamenání, které přede mnou dostali opravdu vzácní a výjimeční lidé. Být v této společnosti je velká pocta," komentoval svůj úspěch na slavnostním pondělním ceremoniálu v Benediktinském opatství v pražských Emauzích.

"Spojovacím článkem všech oceněných je láska k lidem," dodala ředitelka Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové. "To je tak vzácné koření a tak těžko se hledá. Proto porota více než podle nějakých zásluh a měřitelných úspěchů vybírá takové lidi, kteří tuto schopnost mají. Pomáhat a nic za to nechtít." Doktor Hutař podle jejího vyjádření prý žádnou kauzu neodmítá: "Vždy se nad problémem zamyslí a snaží se pomoci alespoň nějakou radou, takového právníka aby svět pohledal!"

Cenu Olgy Havlové obdržel JUDr. Jan Hutař

Doktor Jan Hutař se narodil 4. 3. 1949. Ve čtyřech letech onemocněl dětskou obrnou s trvalými následky. Po studiu základní škole při nemocnici v Krči studoval na gymnáziu v Trutnově a v Praze. V roce 1972 absolvoval na Právnické fakultě Univerzity Karlovy a v roce 1975 získal titul doktora práv. Je ženatý a má jednoho syna.

Pomoci zdravotně a tělesně postiženým se věnuje více než 17 let. V současné době jako ředitel legislativního odboru Národní rady osob se zdravotním postižením a jejich zaměstnávání.

"V loňském roce se mi podařilo prosadit například změnu výkladu Ministerstva práce a sociálních věcí k sociální potřebnosti a příspěvku na péči, když na základě mého rozboru změnili metodický pokyn. Také se mi povedlo o něco zlepšit postavení pečujících osob novelou zákona 152 z roku 2007, kterou jsem připravil," uvedl.

Podle čerstvého laureáta hlavní ceny Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové integrace zdravotně a tělesně postižených do české společnosti sice pokročila, ale bohužel regres zažíváme v oblasti zaměstnávání těchto lidí. Dnes je totiž každý pátý nezaměstnaný právě člověk se zdravotním postižením nebo handicapem.

Cenu Olgy Havlové - bronzovou sochu Olbrama Zoubka "Povzbuzení" - uděluje Výbor dobré vůle každoročně. Kandidáta může navrhnout každý občan České republiky. Nositel ceny má zároveň možnost požádat nadaci o grant až do výše 100 000,- Kč na potřeby organizace, kterou buď zastupuje nebo v ní pracuje.

autor: Lenka Svobodová
Spustit audio