Zemětřesení v Číně postihlo i křesťany

24. květen 2008

Vatikán vyhlásil dnešní sobotu jako den modlitby za Čínu. Počet potvrzených obětí zemětřesení se neustále zvyšuje a spolu s nezvěstnými dosahuje skoro 75 000. Zranění se počítají na statisíce. Oblast potřebuje naléhavě další humanitární pomoc. A jak se dozvíte z následujícího příspěvku, neštěstí těžce zasáhlo i tamní církve.

Zemětřesení v Číně postihlo i tamní křesťany. Nikdo neví, kolik jich v postižené provincii Sičuanu vlastně je. Jenom v hlavním městě Čengdu se počet katolíků odhaduje na 100 000. K tomu je třeba přičíst protestanty, a také řadu podzemních církví, jež nemá stát pod kontrolou, takže počty jejich věřících nikdo nezná. Jisté je, že v zasažené oblasti se zřítily nebo byly vážně poškozené desítky kostelů. A počet nezvěstných křesťanů se odhaduje na tisíce.

Křesťanské organizace byly mezi prvními, jež začaly přicházet s pomocí. Protestantská Nadace přátelství (Amity Foundation), která působí v Číně už dlouhá léta, dokázala vyslat v několika hodinách humanitární pomoc: léky, vodu, potraviny, přikrývky a stany. Mladí katolíci z Čengdu se vydali do míst, kde spadly školy a pod jejich troskami zahynulo nejméně 600 dětí. Okamžitě reagovali také anglikáni a katolíci v Hongkongu - jejich organizace Caritas pomáhá rozvoji mnoha venkovských oblastí, takže její pracovníci se rovněž objevili mezi prvními. 200 kilometrů od epicentra má své sídlo World Vision, jež naléhavě shání pro postižené především stany. Na místě je v tuto chvíli celá řada dalších humanitárních organizací, včetně například "Samaritánovy peněženky", kterou založil Franklin Graham, syn známého amerického kazatele Billyho Grahama. Jeho matka se narodila v Číně a teď tam on osobně organizuje leteckou pomoc přímo ze Spojených států.

Dnešek byl vyhlášen dnem modlitby za Čínu. Do Vatikánu se vydalo za papežem na 500 zástupců různých čínských komunit v Itálii. Kromě bohoslužeb za říši středu je pro ně připraven zajímavý program v jedné z římských bazilik - budou se tam vzájemně představovat, aby se lépe poznali.

Živelné pohromy provází obyčejně zvláštní paradox - v zasažených oblastech následuje nečekaný rozvoj. Čínští křesťané už nyní pořádají sbírky na opravu svých kostelů. Za pozornost stojí i nezvykle benevolentní postoj úřadů, jež na místech naštěstí tolerují víc než kdy jindy náboženské aktivity. Bylo by asi předčasné očekávat rychlý příchod náboženské svobody. Jisté ale je, že Čína se mění.

autor: Daniel Raus
Spustit audio