Zvony v srdci islámu

31. květen 2008

Mešity v západních metropolích nikoho příliš nepřekvapují, přestože u nás je tento jev zatím prakticky neznámý. Kostely v některých islámských zemích jsou ale raritou - a v Saúdské Arábii jsou dodnes zakázané. I tam se ale postupně věci mění a zřejmě se blíží doba, kdy královská rodina výstavbu křesťanského chrámu povolí. To se ale nelíbí teroristům.

Islámští teroristé se bojí, že by mohly zaznít jednou zvony v srdci islámu - a zdá se, že udělají cokoliv, aby tomu zabránili. Minulý týden se objevila videonahrávka, na které jeden z šéfů Al-Kájdy v Afghánistánu Abú Jahjá al-Libi hrozí saudskému králi Abduláhovi kvůli tomu, že chce vstoupit do dialogu mezi islámem, křesťanstvím a židovstvím. Každému, kdo rozumí terminologii islámských radikálů, je zřejmé, že videonahrávka obsahuje výzvu k fyzické likvidaci monarchy - a zřejmě i islámských učenců, kteří se k němu přidali.

Abú Jahjá al-Libi patří k exponovaným vůdcům Al-Kájdy, je výraznou osobností nové generace. Narodil se v roce 1963 a pochází z Libye. Proslavil se například útěkem z amerického vězení v Afghánistánu v roce 2005. Jeho posláním je pravděpodobně nábor nových teroristů, ale funguje také jako mluvčí Al-Kájdy. Hrozba saudskému monarchovi je tedy vážná, i když král Abduláh není přímo jmenován.

Al-Libi naznačil, že pokud "hrdinové" nezastaví svévolného tyrana a učence, kteří ospravedlňují jeho tupost, pak hrozí, že přijde den, kdy se rozezní zvony v srdci Arabského poloostrova, tedy v Saúdské Arábii. Aby zdůraznil vážnost situace, dodal, že "Katar není daleko". Byla to narážka na sousední zemi, kde byl na Velikonoce slavnostně otevřen první křesťanský kostel. Ten ovšem nemá zvony ani kříže, jež by v exteriéru dráždily obyvatelstvo.

Saudská Arábie dodnes přísně zakazuje jakékoliv jiné bohoslužby, než muslimské. V oblasti je to poslední země s takto striktními zákony. Je kolébkou islámu, jsou tam svatá místa Mekka a Medina, a má tam velký vliv striktní směr islámu, zvaný wahabismus. Ani cizinci tam nesmějí praktikovat jinou víru, což se týká například turistů, amerických vojáků nebo mnoha Indů, kteří v zemi pracují.

Nejznámější terorista Usáma bin Ládin pochází ze Saudské Arábie a je nepřítelem královské rodiny na život a na smrt. Lidem okolo něj vadí například to, že král Abduláh navštívil minulý rok v listopadu Vatikán, kde mluvil s papežem. Ještě horší jsou pro ně dva měsíce staré Abduláhovy návrhy na zahájení dialogu mezi třemi monoteistickými vírami. A snad nejhorší je to, že saudský král nazval křesťany a židy "bratry". To už je na islamisty skutečně silná káva. Vývoj směřuje ale naštěstí proti nim.

autor: Daniel Raus
Spustit audio