Ženské skupiny v rozvojových zemích

24. květen 2008

V moderní společnosti zřejmě nikdo nepochybuje o tom, že některé sociální problémy žen jsou specifické. Vzniká tedy celá řada organizací, jež se snaží ženám pomáhat. Je přitom důležité uvědomit si, že na jiných kontinentech, například v Africe nebo v Asii, žijí ženy mnohdy zcela běžně ve velice těžkých podmínkách. Když se k tomu přidají konflikty nebo živelné pohromy, je jejich osud tristní. Podívejme se na jednu z organizací, jež se snaží ženám v takových případech pomáhat.

Ženy v sobě mají velký potenciál, který je třeba rozvíjet. To věděla Rut Kolínská, když u nás v 90. letech zakládala Mateřská centra s cílem pomoci ženám, které se starají o malé děti, aby dělaly něco pro vlastní rozvoj a pak i pro druhé. Do Sítě mateřských center dnes u nás patří 270 takových skupin. Síť je také členem mezinárodní organizace Gruc. Ta sdružuje svépomocné ženské skupiny po celém světě. Její zástupci se minulý týden zúčastnili slyšení v Evropském parlamentu, kde prezentovali některé projekty z rozvojových zemích. V jakých oblastech a s jakými problémy se ženy potýkají, nám řekla prezidentka české Sítě mateřských center Rut Kolínská:

"Jsou to buď postkonfliktní země, kde se ženy se snaží podporovat svojí činností to, aby se lidé vzchopili a začali žít normálním životem. Úplně podobně pracují skupiny, které jsou v zemích, kde byla nějaká živelná katastrofa, jako je zemětřesení nebo povodně. Mají vypracovaný systém, jak lidem pomáhat, jak je nejenom psychicky podporovat, ale fyzicky jim pomoct stavět nové domy, obnovovat obydlí a tak dále."

Většina ženských skupin se snaží o to, aby vznikla spolupráce mezi občany a představiteli místních obcí, aby se, zvláště na venkově, zlepšily životní podmínky. Velká skupina těchto organizací se zabývá prací s lidmi nakaženými virem HIV. Některé z těchto projektů byly také představeny v Evropském parlamentu:

"Tam byl prezentován keňský projekt práce s postiženými AIDS, což je neúnavná rozsáhlá práce nejenom s těmi postiženými nemocnými, ale především se zbylou rodinou. To se týká zejména té nestarší generace, která je zdravá, a té nejmladší generace a mezi tím ta generace rodičů většinou bývá postižená. To je velmi zajímavá práce, protože si myslím, že kdyby jí nebylo, tak je situace s AIDS ještě daleko horší.
Potom se prezentovala nadace na podporu ženy a dítěte z Istanbulu. Je to sdružení, které je hodně podobné mateřským centrům, ale zasahuje širokou skupinu žen. Když to vidíme v kontextu islámského světa, tak je to problematika, kterou si nedovedeme úplně představit, protože žena v muslimském světě má úplně jiné postavení a oni se snaží právě posílit a upevnit rovnoprávnost ženy."

Přestože svépomocné ženské skupiny řeší v různých zemích světa zcela odlišné problémy, vzájemná podpora a spolupráce přináší užitek všem.

Spustit audio