S ekonomem prof. Janem Švejnarem o osudu zákona o odškodnění církví

7. červen 2008

Narovnání vztahu státu a církví se prozatím ocitlo na odstavné koleji. Zákon, který narovnání řešil, tam poslali poslanci ODS Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec a Jan Schwippel. Ti tento týden spolu s levicovou opozicí prosadili , že zákon o odškodnění církví se nedostal na program schůze Sněmovny. Prošel i Tlustého návrh na zřízení komise, která podobu zákona ještě znovu projedná.

Všichni se dnes diví. Zákon o odškodnění církví byl hotov a představoval ztělesnění shody všech se všemi. Církví mezi sebou, politických stran mezi sebou a obou těchto světů vzájemně. Ukolébaní aktéři této složité záležitosti počítali s tím, že cesta normy Sněmovnou nebude sice úplně idylická, ale že to nakonec dopadne. A bude se řešit už jen technická stránka, tedy jak zákon zrealizovat. Přesto zákon leží u ledu, a ti, kteří na něm nechali krev, pot a slzy a hromadu kompromisů, alespoň doufají, že se přeci jen nebude muset začínat úplně od bodu nula. Profesor Jan Švejnar v této souvislosti Radiožurnálu řekl:

"Co bylo, myslím, velmi přínosné, bylo právě to, že se všichni shodli! A zdálo se tehdy, že to bude uskutečněno i z politického úhlu... Já jsem spíš měl obavy, aby to přijala ta druhá část politického spektra... Protože, jak zdůrazňuji, u zákona tohoto typu a vyrovnání tohoto typu, které má být uděláno během několika desetiletí, je potřeba, aby zde byl určitý politický konsenzus na obou stranách spektra. A proto je překvapivé, že vlastně ani na jedné straně spektra nyní ten konsenzus neexistuje."

Církevní zákon není jediný mrak na koaličním nebi - rýsují se další. Je zjevné, že se nejedná o běžné, byť hlasité a expresivní šarvátky, ale o věc, která může nabýt fatálních rozměrů.

"Je to samozřejmě složité. Předpokládám, že dohoda byla taková, že strany, které jsou v koalici, to budou podporovat. A tam by se člověk divil, proč ti, kteří s tím nesouhlasí, s tím vyrukují až nyní, a ne v době, kdy se to projednává a dohaduje! Takže to je neobvyklé a pro stranu typu ODS je to samozřejmě úplně zásadní otázka. Zásadní v tom, že jestliže se strana na něčem dohodne a partnerům sdělí, že opravdu zde existuje dohoda, tak potom najednou zpochybňovat úplně základní principy dohody je neobvyklé. A v politickém životě to pak samozřejmě může mít velké dopady."

Cíl je důležitý a tudíž je třeba najít řešení, říká ekonom Jan Švejnar. A zdůrazňuje, že by se při tomto hledání rozhodně neměli ignorovat zástupci hlavních opozičních stran, zejména sociální demokracie.

"Protože je zcela jasné, že během několika desetiletí tady budou vlády, které budou založeny buď na ODS, nebo na sociální demokracii jako hlavní straně. A pro realizaci jakéhokoliv projektu v této oblasti je důležité, aby obě části spektra s tím byly srozuměny a souhlasily s tím."

Zákon v podobě, jak jej do Sněmovny poslala vláda, je pohřben. Problém narovnání vztahu státu a církví - zůstává.

autor: ehů
Spustit audio