Masakr Židů v Jedwabnem mají na svědomí Poláci

Podezření, že Židy v obci Jedwabne v roce 1941 vyvraždili Poláci, se potvrdilo. Byli to sousedi obětí, kdo je nahnal do stodoly a upálil. S touto informací přišel polský Institut národní paměti, který ale zároveň došel k závěru, že inspirace zločinu byla zřejmě německá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

židovský hřbitov

židovský hřbitov | Foto: Jan Rosenauer

Podle Institutu národní paměti je třeba akceptovat, že podíl polských obyvtel Jedwabneho na vyvraždění několika stovek jejich židovských spoluobčanů byl rozhodující. Je ale nutní přiznat, že zločin byl spáchán pod vlivem přítomnosti německých vojáků ve městě. Takové závěry přednesl Radoslav Ignatěv, který vyšetřování tragédie v Jedwabnem vedl.

Desátého července roku 1941 tamní obyvatelé nahnali stovky Židů z Jedwabneho do prázdné stodoly a tam je zaživa upálili. Před rokem se polský prezident Alexander Kwašnievski Židům za tento zločin omluvil a v Jedwabnem byl na místě spálené stodoly zřízen památník.

Vyšetřování masakru už pravděpodobně pokračovat nebude. Lidé, kteří se hromadné vraždy zúčastnili, zemřeli, a ani počet obětí se nedá určit.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme