Vatikán zakazuje pokračování Šifry mistra Leonarda

Vatikán zakázal na svém území i ve všech římských kostelech promítání připravovaného filmového pokračování Šifry mistra Leonarda. Snímek Andělé a démoni, který vzniká podle literární předlohy veleúspěšného amerického spisovatele Dana Browna, sleduje opět osudy uznávaného harvardského symbolologa Roberta Langdona, kterého hraje Tom Hanks.

Langdon je na začátku filmu povolán k mrtvole zavražděného italského fyzika Vetriho, do jehož hrudi kdosi vyřezal tajuplné symboly. Langdon následně s dcerou Vittorií odhalí důkazy o znovuvytvoření starodávného středověkého bratrstva Osvícených, kteří se snaží převzít vládu nad světem a ovládnout lidstvo. Podle britského deníku The Daily Telegraph je vatikánský zákaz tak trochu paradoxem, protože Langdon se tentokrát snaží Svatý stolec zachránit. Bratrstvo Osvícených jej totiž hodlá vyhodit do vzduchu s pomocí kanystru naplněného antihmotou.

Celý film se natáčel v Římě, přičemž studio Sony Pictures neúspěšně žádalo vatikánské úřady o vstup do chrámů Santa Maria del Popolo a Santa Maria della Vittoria. Mluvčí římské diecéze Otec Marco Fibbi uvedl, že duchovenstvo obvykle žádosti filmařů podrobně studuje, tady ale nebylo co rozhodovat. "Stačilo jméno Dana Browna a měli jsme jasno," řekl o zákazu. Filmaři podle něj musí respektovat křesťanské tradice. "Andělé a démoni jsou další fantasmagorií, která poškozuje jakékoli náboženské cítění," uvedl.

Katolická církev dosud nestrávila fenomenální úspěch Da Vinciho kódu, v němž autor tvrdí, že si Ježíš vzal Máří Magdalenu a měl s ní potomky, kteří dodnes žijí a jsou členy francouzské královské dynastie. Anděle a démony natáčí Ron Howard, který má na svědomí i adaptaci prvního dílu. Snímek, v němž hraje také Ewan McGregor, by se měl dostat do kin v květnu 2009. "Dan Brown je pošuk. Vatikán je v právu, když mu zakazuje vstup do svých kostelů," řekl režisér Franco Zeffirelli deníku Corriere della Sera.

autor: rma
Spustit audio