Stále víc Němců konvertuje k islámu

28. červen 2008

Šíření islámu v Evropě si spojujeme hlavně s příchodem imigrantů z muslimských zemí. Poslední dobou však konvertuje k islámu stále víc Evropanů, kteří s tím zároveň radikálně mění způsob svého života. Zřetelné je to např. v sousedním Německu.

Když před čtyřmi lety založil Abdul Azím novou mešitu v Berlíně, mohl své ovečky spočítat na prstech jedné ruky. Dnes k němu každou neděli přichází na 500 převážně mladých lidí a stále jich přibývá. Téměř polovinu z nich tvoří rodilí Němci, takže i kázání probíhá v němčině. Když byl na návštěvě štáb televize ARD, promlouval imám o duševních nemocech.

"Můžete hledat kdekoli, ale ten správný lék nenajdete v žádné lékárně. Nikde na světě. Jedině v mešitě, jedině zde."

Jedním z těch, kteří kázáním imána Azíma v berlínské mešitě pravidelně naslouchají, je osmadvacetiletý Rolf. Na muslima by ho nikdo netipoval: blonďák s delšími vlasy a modrýma očima, hladce oholený a v zelené sportovní bundě připomíná spíš fotbalistu nebo hvězdu šoubyznysu. Přesto se snaží žít podle islámských pravidel na sto procent.

"Má cesta k islámu byla delší. Už dávno jsem se modlil, původně jsem katolík, takže jsem došel k Ježíši Kristu, k Panně Marii a tak dále. Katolické učení mi ale přišlo nelogické, takže jsem hledal pravdu jinde. Přibližně před dvěma a půl lety jsem potkal přítele, který pochází z Indonésie a který konvertoval k islámu. V té době jsem měl nějaké osobní problémy a on mi pomohl při jejich řešení. Přivedl mě také k německým muslimům, takže jsem pochopil, že islám není jen pro Araby, Turky nebo černovlasé lidi, ale pro celý svět. Tak jsem už půl roku muslim a snažím se pomáhat lidem, kteří jsou na cestě k pravdě a k pravému náboženství."

Představitelé muslimských obcí jsou z přibývajících německých muslimů nadšení. Na internet umísťují desítky výpovědí konvertitů, záznamy modliteb a kázání i docela svérázné reklamní šoty. Na jednom je třeba vidět muž, který zemřel při modlitbě v mešitě. Krásná smrt, tento věřící bude jistě mít své místo v nebi, říká komentář.

Za loňský rok konvertovalo k islámu 4000 Němců. Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung k tomu nedávno poznamenal, že jde o výraz duchovní krize západní společnosti. Islám, který neponechává člověku žádnou oblast života pouze soukromou, dává lidem na tuto krizi jednoduchou odpověď.

autor: Jakub Šiška
Spustit audio