Skleněný oltář

19. červenec 2008

Pokud se chystáte do Bavorska nebo pojedete k moři přes Železnou Rudu, udělejte si krátkou odbočku do vesničky s léčivým pramenem s příznačným názvem Dobrá voda. Ve starobylém kostelíku svatého Vintíře si navíc můžete prohlédnout jedinečné dílo, které navazuje na slavnou sklářskou tradici staré Šumavy: skleněné retabulum čili oltářní nástavec, který vzhledem ke své velikosti nemá ve světě obdoby. Vytvořila jej zbraslavská výtvarnice Vladěna Tesařová.

Skleněný oltář o rozměrech čtyři a půl krát tři celé dva metru vážící téměř pět tun vytvořila výtvarnice Vladěna Tesařová.

Dobrá voda patřila více než čtyřicet let do vysídleného a civilistům zapovězeného vojenského pohraničního prostoru. Armáda za tu dobu odstřelila několik desítek vzácných sudetských kostelíků. Poutní svatostánek, jediný na světě zasvěcený svatému Vintíři, měl podle Vladěny Tesařové prostě štěstí:

"Vojáci jsou na celém světě stejní, tak devastovali, na co přišli, ale naštěstí tenhle kostel potřebovali jako sklad terčů, tak zůstal."

Po roce 1989 se opravil z peněz z české i bavorské strany.

"Němci byli velmi vstřícní, nic nevyčítali, i když je samozřejmě mrzelo, když našli rozstřílené hroby svých předků. Hřbitov si opravili a jejich děti sem dosud jezdí," připojuje Vladěna Tesařová.

Kostel v Dobré vodě byl postaven v roce 1709 na místě dřevěné kaple, která zde stála už v jedenáctém století.

Nový oltář - skleněná tavená plastika z kompozičního skla - je pojednán jako třídílný reliéf. Nasvícen je okouzlující dominantou celého prostoru jednolodního kostela.

Střední - největší část triptychu znázorňuje ústřední téma křesťanství: Kristovu oběť na kříži. Na pásce uprostřed nad výjevem s četnou stafáží je latinský text z evangelia sv. Jana: "Nikdo nemá větší lásku než ten, kdo za své přátele položí svůj život" (Jan 15, 13).

V postranních křídlech triptychu jsou spodobněny jednak postavy světců, které mají historický i osobní vztah k osobě sv. Vintíře, a jednak jsou to světci společně uctívaní národy v prostoru střední Evropy, zejména pak v Čechách, Bavorsku ale i v Uhrách.

Kromě českých světců tu najdete také Vintířovy uherské královské příbuzné: například svatého Štěpána a jeho manželku svatou Giselu nebo Vintířova duchovního učitele svatého Gottharda. Za zmínku stojí i další Vintířův příbuzný, řezenský biskup svatý Wolfgang, díky němuž bylo v Praze roku 973 zřízeno samostatné biskupství. "Všechno to byli vynikající lidé, kteří nesmírně obohatili svou dobu a jsou hodni následování," vysvětluje výtvarnice.

Kromě oltáře zdobí stěny kostela také čtrnáct skleněných reliéfů: zastavení křížové cesty. Patnácté zastavení je na přání německé strany umístěno na druhé straně hranice v bavorském Rinnachu, který založil svatý Vintíř a kde je pramen s obdobně léčivou vodou, jakou najdete v Dobré vodě.

Podle starých pramenů po obmytí očí vodou ze studánky v Dobré vodě procitla řada nevidomých. "Voda neobsahuje minerály, čistí tedy tělo a myslím, že i duši," připojuje Vladěna Tesařová.

V levé části kostela je umístěna socha svatého Vintíře v životní velikosti. "Udělala jsme ho jako hezkého chlapa. Byl to aristokrat, tak určitě ovládal meč, jezdil na koni a nebyl to tedy žádný trasořitka. Často ho zobrazovali jako plešatého dědulu, ale tady je v plné síle, jak si ho představuji, že asi vypadal," dodává autorka.

Kostelík svatého Vintíře se skleněným oltářem výtvarnice Vladěny Tesařové najdete v Dobré vodě nedaleko Železné Rudy.

autor: Lenka Svobodová
Spustit audio