Údolí Hare Krišna u maďarské vesnice Somogyvámos

20. červenec 2008

Evropané objevují nová náboženství. Mezi ta exotická můžeme zařadit všechny odnože hinduismu, ke kterým se hlásí desítky, možná stovky lidí i v České republice. I oni čas od času odjíždějí do maďarské vesnice Somogyvámos, kde vzniklo centrum stoupenců hnutí Hare Krišna. A není to jenom jeden malý chrám, ale 200hektarový pozemek, kde stojí kromě kláštera i stáje, desítky zbrusu nových domků, škola a dokonale hladké a udržované silnice.

Polední slunce je ostré a od bílých zdí se prudce odráží. Po schodech stoupají ženy zahalené v pestrobarevných sárí, jedna nese na hlavě nádobu s vodou a na stožáru se třepetají barevné praporky. K dokonalé iluzi indického venkova chybí jen vrstva prachu a směsice pachů. Pod stromem sedí drobná starší žena s nezbytným znamením uprostřed čela.

"Já pocházím z Itálie, ale můj manžel je Maďar a žena musí následovat svého muže. A co tu dělám? Sloužíme bohoslužby, plníme svoje povinnosti, ale také pěstujeme zeleninu, abychom ji nemuseli kupovat zvenku."

Atrium v chrámu

Chrám tu založili stoupenci hnutí Hare Krišna v roce 1994. Postupně přikoupili pozemky a začali v odlehlém údolí asi 40 kilometrů jižně od Balatonu nový život. Přišel mezi ně z Mladé Boleslavi i Patrik, původem Slovák.

"Všechno, co dělám pro Krišnu, je hodně krásné, protože hlavním naším cílem je 24 hodin denně sloužit bohu."

Bohoslužby probíhají od brzkého rána až do večera podle toho, kdo má jakou službu a jaké zastává v komunitě místo. Během poledne se téměř všichni scházejí v hlavním chrámu na společném obědě. Krátce poté se mě ujímá průvodkyně Enikö Nagy, samozřejmě v bílo-červeném sárí.

Průvodkyně Inekö Nagy

"Jídlo, oblečení a dům. Nic jiného nepotřebujeme. Tedy můžeme to mít, ale není to nutné. Chceme být nezávislí na okolním světe, jak nejvíc je to možné. Nemáme ani elektriku. Někdy třeba používáme telefon i auto, ale důležité je, že na tom nejsme závislí."

Prostory chrámu nebo i stáje s posvátnými krávami mohou vidět i turisté. Vstupenka stojí v přepočtu 140 českých korun a je důležitým příjmem pro komunitu. Lidé tu ale žijí střídmě a jednoduše.

Ruční dojení posvátné krávy

"Smysl je v tom, že chceme lidem ukázat alternativu, jak mohou lidé žít v souladu s Bohem, mírumilovně. Každý může dneska vidět, že lidé jsou frustrováni, nežijí v klidu. Je to kvůli konzumní společnosti a my nemáme rádi důvod, který za tím stojí."

V komunitě žije asi 140 lidí, ale na různé svátky přijíždějí další, a tak se tu sejde najednou třeba i 1000 lidí. V Maďarsku se podle místních údajů hlásí k tomuto východnímu náboženství 2000 věřících.

Přírůstek z Indie
autor: lsm
Spustit audio