Britové versus islámský extremismus

27. červenec 2008

Británie zavádí úpravy osnov, jež mají zabezpečit informovanost mladých muslimů o občanství. Hlavním cílem je učit žáky a přesvědčit je o tom, že být dobrým muslimem v žádném případě neznamená být špatným občanem - a naopak: že občanské povinnosti nijak neprotiřečí islámu. V Británii žije více než jeden a půl milionu muslimů a nové osnovy se zavádějí jako součást série opatření, jež mají eliminovat vliv radikálů na mladou generaci.

Sedmý červenec 2005 byl velkým britským vystřízlivěním, co se týče islámského extremismu. Právě tehdy nasedla čtveřice teroristů na různé linky londýnského metra a rozjela se ze stanice King´s Cross symbolicky ve tvaru kříže na různé strany. Výbušniny měli ukryté v ruksacích na zádech. Bylo 8:30 ráno. Po dvaceti minutách tři ruksaky vybuchly. Čtvrtý pak explodoval skoro o hodinu později v jednom z autobusů. Celková bilance byla 52 mrtvých (plus čtyři sebevražední teroristé). Dalších 700 lidí utrpělo zranění, po kterých musely být mnoha z nich amputovány končetiny.

Britský šok spočíval v tom, že do té doby platilo nepsané pravidlo, podle kterého se mohli islámští extremisté svobodně projevovat a ostrovy nebyly jejich terčem. Svobodně tam tedy žili ze státní podpory i osoby, na které byl jinde vydán zatykač. Další překvapení spočívalo v tom, že útočníci byli mladí britští občané, kteří se zdánlivě integrovali do společnosti. Ve skutečnosti na ně měla daleko větší vliv mešita nežli škola. Zjistilo se to, na co mnozí dávno upozorňovali, že v mnoha britských mešitách se propagovala nenávist vůči Západu a vůči Velké Británii.

Vláda tehdy prohlásila, že nastane změna a úřady začaly činnost extremistů lépe monitorovat. Nyní přichází ministerstvo pro místní komunity s plánem, podle kterého mají mít mladí muslimové povinný předmět, ve kterém se budou učit základy občanské nauky. Vyučovat se bude v islámských školách a vláda doufá, že daný předmět vyzbrojí žáky natolik, že nebudou podléhat myšlenkám radikálů. Do osnov se dostane předmět v místech husté muslimské populace, a to už od září.

Iniciativa je součástí celé řady opatření, navrhovaných akademiky, teology a představiteli komunit. Cílem je ukázat, že být muslimem a být Britem není protiřečení. Ministryně Hazel Blearsová tvrdí, že je třeba vytvořit místa, kde bude probíhat diskuse nad otázkami, jež se pokoušejí zneužít teroristé. Mladí muslimové by měli pochopit, že jejich víra učí hodnotám, jež jsou vlastní dobrým občanům. Oblíbenou tezí radikálů je "střet civilizací", pro který verbují mladé kritiky západního systému.

Minulý měsíc zveřejnil kabinet program "de-radikalizace", který by měl sloužit jako důležitá prevence před případnými dalšími útoky. Patří k němu například instrukce místním zastupitelům, aby škrtali státní podporu radikálům. Chtělo by se říci: pozdě, ale přece.

autor: Daniel Raus
Spustit audio