Nejstarší Bible na internetu

3. srpen 2008

Bible je vůbec nejpřekládanější knihou všech dob. Na světě se dosud objevila v nespočetném množství překladů, které si někdy odporovaly a staly se zdrojem náboženských konfliktů. Od minulého týdne si však můžeme přečíst část její nejstarší dochované verze, tzv. Sinajského kodexu, na internetu.

Tzv. Sinajský kodex pochází z poloviny 4. století. Zachoval se z něj celý Nový zákon a přibližně polovina zákona Starého. Různé části textu se dnes nacházejí ve 4 zemích - největší díl vlastní Národní knihovna ve Velké Británii, o zbytek se dělí Univerzitní knihovna v Lipsku, Ruská národní knihovna v Petrohradě a pravoslavný klášter sv. Kateřiny na egyptské hoře Sinaj. Digitalizace nejstarší dochované bible je společným dílem všech těchto institucí. Zatím zahrnuje Žalmy a Markovo evangelium, zhruba do roka má být ale na síti k dispozici všech dochovaných 390 listů textu. Zájemce si může na obrazovce jednotlivé řádky posunovat nebo zvětšovat a také kliknout na anglický nebo německý překlad. Svatopisci totiž psali v řečtině, velkými písmeny a bez mezer.

Pergamenové listy s biblickým textem o rozměrech 33,5 x 37,5 centimetru objevil roku 1843 německý badatel Konstantin Tischendorf ve zmíněném klášteře na Sinaji. Jde o jeden z nejstarších fungujících křesťanský klášterů na světě, postavený na místě kde údajně Mojžíš spatřil Hospodina v hořícím keři. Mniši tehdy ale vůbec netušili, jaký poklad u sebe mají. Tischendorf totiž nejprve objevil 129 pergamenů v koši na papíry a několik z nich odvezl k prozkoumání do Lipska. Pět let na to se na Sinaj vrátil a objevil v klášteře další fragmenty.

Řeholníci poté darovali všechny nalezené pergameny ruskému carovi, který německého badatele finančně podporoval. V roce 1933 prodal Sovětský svaz 347 listů Britskému muzeu v Londýně a jen 6 ponechal v petrohradském muzeu. V roce 1975 pak objevili v klášteře dalších 38 listů, které jsou tam dosud.

Sinajský kodex je podle religionistů jedním z nejdůležitějších pramenů pro pochopení Bible. Jeho vznik totiž spadá do období, kdy se křesťanské posvátné texty formulovaly a církev o nich vedla vášnivé diskuse. O hloubce těchto sporů svědčí četné poznámky k Sinajskému kodexu, které vznikaly po několik století a nyní jsou také k vidění na internetu. Spor o autentičnost některých biblických textů byl později i jednou z příčin rozkolu v západní církvi a vzniku reformačního hnutí.

autor: Jakub Šiška
Spustit audio