O činnosti židovského sdružení Ukrývané dítě - Hidden Child

3. srpen 2008

Ukrývané dítě - Hidden Child je židovské sdružení ustavené v roce 1991. Vzniklo poté, co byla ve Spojených státech založena Světová organizace židovských dětí přeživších holocaust.

Organizace Ukrývané dítě - Hidden Child eviduje v České republice přibližně 250 členů, z nichž asi třetina pochází ze Slovenska a mnozí další se na Slovensku v době rasového pronásledování ukrývali. Hlavní důvod založení sdružení Ukrývané dítě - Hidden Child vyplynul z traumatu těchto přeživších šoa, kteří jako by mezi oběťmi druhé světové války nikam nepatřili. Hidden Child jako samostatná organizace umožnila těmto lidem se stejnou životní zkušeností sdružit se, dát jim pocit, že nejsou sami.Tak dostaly ukrývané děti místo ve společenství přeživších.

V roce 1995 se česká delegace zúčastnila prvního Evropského setkání ukrývaných dětí v Belgii, v roce 1997 navštívili zástupci organizace Světovou konferenci židovských dětí přeživších holokaust v USA. Tam vznikla idea uspořádat podobné setkání v Čechách. Již dva roky poté se pak uskutečnila 12. světová konference Hidden Child v Praze, poprvé v zemi bývalého komunistického bloku. Uspořádání se společně s Hidden Child ujala organizace bývalých židovských vězňů Terezínská iniciativa, a tak se stalo, že se v Praze po více než padesáti letech setkalo mnoho přátel. Pražské setkání se současně mohlo pochlubit nejvyšším počtem účastníků, neboť na ně přijeli i lidé z východní Evropy, pro které byla předchozí setkání, pořádaná převážně ve Spojených státech, finančně nedostupná. Česká sekce organizace Ukrývané děti následně po konferenci iniciovala vznik Evropské asociace židovských dětí přeživších holokaust, která má v současné době více než 8500 členů v 11 členských skupinách.

Základem aktivit Hidden Child v České republice jsou dva projekty besed a přednášek: jednak Zachránci, jednak Návraty k judaismu. Ve spolupráci s Židovským muzeem se rovněž zaznamenávají vzpomínky někdejších ukrývaných dětí jako důležité svědectví pro příští generace. Organizace se podílela na uspořádání evropského semináře o antisemitismu a významně přispěla k prezentaci projektu pražského židovského muzea "Zmizelí sousedé". Informace o všech aktivitách Hidden Child přináší pravidelně její časopis Menora.

V poslední době byl rozšířen projekt Ukrývaných dětí týkající se zachránců. V roce 1995 při příležitosti 50. výročí konce 2. světové války organizace ocenila skupinu zachránců diplomy a předala jejich seznam Židovskému muzeu v Praze. Významný je též projekt Pocta spravedlivým, který vznikl před třemi lety. Byl zahájen na nádvoří Pinkasovy synagogy odhalením pamětní desky sochaře Jaroslava Róny zachráncům Židů. Projekt by měl vyvrcholit vysazením stromů zachráncům židovských dětí. Organizace Ukrývané dítě - Hidden Child rovněž stála u zrodu filmového dokumentu studentů pražské FAMU, který věnoval pozornost jak zachráncům, tak zachráněným. Z devadesáti přihlášených snímků byl film vybrán mezi dvanáct nejlepších zařazených na přehlídku filmů pro děti a mládež na Zlínském festivalu. Snímek uvedla i Česká televize a zájem o něj projevili pořadatelé Febiofestu. Nejnovějším počinem organizace Ukrývané dítě - Hidden Child je pak letos vydaná publikace "Ptaly se proč - ukrývané děti vzpomínají", která přináší 24 příběhů ukrývaných dětí.

Logo

Autorka je předsedkyně organizace Hidden Child.

autor: Eva Neradová
Spustit audio