Romské osady na Slovensku změnila zvěst evangelia

10. srpen 2008

Každou neděli se do Domu kultury ve Spišské Nové Vsi na východním Slovensku sjíždí na bohoslužby velké množství křesťanů. Mezi nimi jsou i stovky Romů z města, ale především z osad v okolních vesnicích. Bohoslužby vede romský pastor Emil Adam, který pochází z Ostravy a zhruba před pěti lety začal působit v romských osadách na Spiši. Křesťanská víra způsobila v životě tamních Romů obrovské změny, jak nám potvrdil Vojtěch Červeňák, vajda romské osady Pätoracké v Rudňanech.

"Strašně moc se toho změnilo. Věřící už nepijí tak, jak se dřív pilo, někteří už ani nekouří, přestali jsme kouřit, pít. Ale já jsem s tím alkoholem ještě nepřestal, ale budu se snažit, aby se to změnilo."

Romové z osad přijíždějí na bohoslužby vlaky, vlastními auty ale také speciálně vypravovanými autobusy.

Vajda Vojtěch Červeňák s manželkou

"Dřív nás chodilo na bohoslužby víc než dva tisíce. Kdybyste mezi lidi hodili jablko, tak byste ho nenašli. Teď se nás schází asi tak tisíc, sedm set, osm set lidí."

Změny v životech Romů oceňuje i Dana Pustulková, která pracuje v romských osadách na Spiši jako personální sociální poradkyně sdružení ETP Slovensko.

"Velmi užitečné je i to, že se někdo věnuje duchovnímu životu komunity. Pastor, který sem jezdí z mezinárodní romské misie, tu také udělal velký kus práce, díky duchovním aktivitám se komunita posunula směrem dopředu."

Dana Pustulková (vpravo) vede kurz vaření v Komunitním centru v Rudňanech

Podle Dany Pustulkové například téměř vymizel problém s lichvou.

"Hlavním problémem tady byla lichva a díky duchovní práci se lichva snížila. Neříkám, že už není, pořád je, ale hodně klesla. Cílem těch, kteří tvoří zákony, bylo zničit lichváře. Ale my nedokážeme zničit lichváře tím, že je budeme hlídat, aby nepůjčovali peníze. Pastor našel způsob, jak lichváře zničit. Ne tím, že na ně tlačí. Ale tlačí na lidi, aby změnili myšlení, aby změnili postoj k životu a žili tak, aby nebyli nuceni si peníze půjčovat. A tím pádem se ničí lichvářství. Lichvář může půjčit jen tomu, kdo má o vypůjčení peněz zájem. Když nikdo o půjčku nemá zájem, lichvář musí také skončit. Takže je to úplně jiný způsob myšlení, než byl doposud. Ze strany státních orgánů byl cíl ničit lichváře a toto je celkem jiný pohled."

Romská osada Pätoracké v Rudňanech

Někteří Romové také vyprávějí, že zažili zázračné uzdravení z nemoci. Například mladá maminka Marcela Červeňáková z romské osady Pätoracké v Rudňanech vypráví o svém uzdravení z nemoci ledvin.

"Měla jsem nemocné ledviny, začala jsem krvácet a měla jsem strach, že zůstanu v nemocnici a nechám malého doma, takže jsem měla bolest v srdci. Musela jsem jít do nemocnice a sestra mi řekla: 'Sestro, běž a následuj Krista, ve jménu Ježíše se uzdravíš.' Když mi toto řekla ve jménu Ježíše, hned jsem byla uzdravená. Pak jsem byla na vyšetření ledvin a už mě vůbec nic nebolelo. Stalo se to ve jménu Ježíše. A od té chvíle vím, že Ježíš je živý, pravdivý a že mi ve všem pomáhá."

Marcela Červeňáková
Spustit audio