Lidé v Německu se skládají na český kostel

23. srpen 2008

Horní kostel Svatého Jana Křtitele v Bělé pod Pradědem na Jesenicku zahaluje lešení. Rozsáhlá rekonstrukce má trvat tři roky a bude stát zhruba 3 miliony korun. Zajímavé na tom ale je, že snahu zachránit památku iniciovali původní němečtí obyvatelé vesnice, a to je opravdu dobře viditelný příklad dobré vůle...

Horní kostel, který je přes dvě stě let starý, se řadí mezi kulturní památky České republiky, ale obci moc dobrou vizitku nedělá. Už řadu let je v žalostném stavu a bohoslužby se tu slouží jen minimálně. Teď se ale blýská na lepší časy - konečně začala jeho oprava. A kdo ji vyprovokoval? Lidé, kteří tu před 2. světovou válkou žili a kteří kostel postavili - Němci.

Po druhé světové válce museli svůj rodný kraj opustit. Někteří ale nezapomněli. Kurta Őllera poutá ke kostelu velmi silná vazba. Už dříve zaplatil opravu hodin. Jeho zásluhou také zvony každou čtvrt hodinu odbíjejí přesný čas. Na rekonstrukci střechy a fasády uspořádal mezi svými krajany v Německu veřejnou sbírku:

Horní kostel v Bělé pod Pradědem

"Chodil jsem do kostela jako ministrant a taky jsem tam absolvoval první přijímání. I proto mi přirostl k srdci. A tak mi nebylo lhostejné, že se kostel rozpadá."

Rodák z Bělé pod Pradědem Kurt Őller tedy uspořádal mezi svými krajany veřejnou sbírku. Na záchranu kostela přispěje i obec, památkáři a také vlastník - Biskupství ostravsko-opavské.

Erich Böhm je rodákem z Bělé pod Pradědem: Sice dnes už tady nebydlíte, ale také máte osobní vztah k tomuto hornímu kostelu, jako dítě a jako mladý dospívající chlapec jste odtud nedaleko bydlel, jak vnímáte tu opravu?

"Mě to těší, že konečně došlo k záchraně kostela, protože mi to vadilo. Ten pohled na kostel byl žalostný. A já jsem prožil to samé, co pan Kurt Öller, také jsem tady byl ministrantem, také jsem tady byl u prvního svatého přijímání a vyrůstal jsem tady. A že by teď najednou ten kostel tady nebyl - to si nedovedu představit."

Horní kostel v Bělé pod Pradědem

Oprava má skončit za tři roky a všichni věří, že jí nic nepřeruší.

autor: aja
Spustit audio