První dálniční kaple v ČR

30. srpen 2008

Pojedete-li po dálnici z Norimberka do Prahy, poblíž Plzně se můžete zastavit u první dálniční kaple u nás. Zatímco v západní Evropě jsou podobné stavby běžnou součástí dálniční dopravy, česká kaple je pravděpodobně první na území bývalého východního bloku. Ve středu 3. září budovu slavnostně požehná biskup František Radkovský.

První českou dálniční kapli najdete na dálnici D5 na odpočívadle u obce Šlovice ve směru z Norimberka na Prahu. Jak a komu bude sloužit, říká plzeňský biskup František Radkovský:

František Radkovský: "Dálniční kaple, v Německu je jich kolem třiceti, lemují dálnice a jsou k tomu, aby lidé, kteří cestují zvlášť na dlouhých tratích, se mohli zastavit, mohli se tam jít pomodlit, nebo tam mít i mši svatou. U nás tahle kaple je možná první v celém bývalém východním bloku. Je kousek od Plzně u Šlovic, je to ekumenická kaple, tak jako většina těch budov bývá. Nese název kaple Smíření, protože je vlastně na hranicích mezi Německem a Českem, a tak jaksi pro smíření byla postavena za přispění řady firem, které se podílely na stavbě dálničního obchvatu Plzně, z iniciativy občanského sdružení Via Carolina. Via Carolina se nazývá celá ta dálnice z Prahy do Norimberka, byla to stará středověká cesta, víte, že Karel IV. právě Norimberk i Prahu miloval a v obou městech působil, takže to byla jeho cesta."

Interdiecézní liturgická komise vybírala z několika architektonických návrhů. Nejvíce zaujala koncepce plzeňského architekta Jana Soukupa, v jehož ateliéru tato pozoruhodná stavba vznikala.

Jan Soukup: "Kaple byla navržena jako velice jednoduchý kubický tvar, který je vlastně dán tou velikou železobetonovou konstrukcí, která je vysoká 12 metrů a která je jakýmsi rámcem, uprostřed něhož je menší kaple, která je takovou prosklenou kostkou. Jedna strana kaple se potom otevře do vnějšího prostoru - kaple je malá, má jenom 4 x 6 metrů, takže se tam mnoho lidí nevejde a při větších slavnostech zůstane jen jakýmsi presbytářem. Základní myšlenka kaple vycházela z toho, že kolem cest byla vždycky jakási Boží muka, která doprovázela člověka na těch cestách, a toto jsou vlastně taková obrovská Boží muka na velké, zásadní cestě mezi Prahou a Norimberkem."

Vznik dálniční kaple uvítal i dopravní expert Petr Moos.

Petr Moos: "Dálniční stavby a vůbec silniční doprava potřebuje informace. A informace nejen ve formě dopravních značek, ale také informace o tom, jak se chovat a taková dálniční kaple je i informace o tom, že i na silnici potřebujeme pokoru. Proto vítám skutečnost, že se vedle dálnice staví dálniční kaple."

Prostor kaple Smíření má být oázou klidu na rušné cestě, místem zastavení a modlitby. Na kapli je umístěna pamětní deska všem lidských obětem silniční dopravy. Místní církve zde plánují ekumenické bohoslužby ke dni obětí dopravních nehod a také česko-německá setkávání.

Spustit audio