Pogromy na křesťany v Indii

28. září 2008

Katoličtí biskupové žádají Evropskou unii, aby věnovala zvýšenou pozornost útokům na křesťany v různých zemích světa. Konkrétně chtějí, aby se takové případy řadily do kategorie humanitárních krizí. Bezprostředním důvodem jsou útoky na křesťany v Indii, jež probíhají už měsíc a dotkly se života tisíců lidí.

Je Indie ještě stále zemí Gándhího? Je zemí, jež vyznává toleranci a nenásilí? Zdá se, že nikoliv. Pogromy, páchané na křesťanech v tomto měsíci, mnohé šokovaly. Státní orgány se je snaží potlačit, ale v jednotlivých případech se ukazuje, že policie postupuje v lepším případě liknavě a v horším případě dává násilí dokonce průchod.

Je to přitom dva týdny, co světové agentury vydaly vítězné zprávy, podle kterých pogromy ustaly. Jako symbol návratu k normálu byly prezentovány bohoslužby, jež se poprvé od začátku násilí konaly v Uríse, svazovém státě, který byl v centru pozornosti. Skutečnost je ale jiná. Hned během následujícího víkendu došlo k pogromům v dalších dvou státech. A teď se rozšířily i do třetího největšího města Indie Bangalore ve státě Karanataka. V hlavním městě byly napadeny tři kostely, na zbytku území svazového státu jich byly další dvě desítky.

Zdá se, že násilí se šíří jako lavina. Zajímavé jsou přitom konkrétní případy. Při jednom byl do základu vypálen historický kostel svatého Bartoloměje, slavnostně vyzdobený k oslavám 86. výročí jeho založení. Policie se pak snažila svalit vinu na křesťany tvrzením, že požár způsobil zkrat. Bylo ovšem zcela evidentní, že věci se staly jinak, proto se místní katolická církev rozhodla záležitost nezávisle vyšetřit. V oblasti došlo i k dalším opakovaným útokům na křesťany, ten poslední se odehrál před necelým měsícem, když hinduističtí extrémisté napadli sejití mládeže a zbili jeho účastníky.

Při dalším incidentu byly ve vlaku napadeny indické jeptišky ze známého řádu matky Terezy. Útočníci jim násilím odebrali dvě dvouleté děti, jež vezly s sebou. Vykřikovali při tom protikřesťanské slogany a jednu řádovou sestru zbili. Policie se opět chovala podivně, když zpočátku ani neumožnila oběti telefonát.

V tomto měsíci bylo zabito přibližně 20 indických křesťanů. Tisíce jich ve strachu opustily domovy. Znalce poměrů ale násilí nepřekvapuje, protože se vyskytuje v oblastech, kde vládnou nacionalisté. Ti totiž tajně cvičí polovojenské jednotky, a pak už probíhá všechno podle starých, osvědčených scénářů - jen s ostrou příchutí indického koření.

autor: Daniel Raus
Spustit audio