Fatwa na Mickey Mouse

Saúdskoarabský šajch vydal fatwu na populárního Mickey Mouse. Islámský duchovní Muhammad Munadžíd, který je bývalým diplomatem a působil i na velvyslanectví Saúdské Arábie ve Washingtonu, odsoudil v rozhovoru pro televizní stanici al-Mážd populární kreslenou postavičku, jejíž cílem je podle něj přimět diváky, aby si ji oblíbili, píše izraelský server Jediot achronot.

Islámské právo, prohlásil, považuje myš za "odporné a nečisté stvoření" a kvůli Disneyovým kresleným filmům o myšákovi Mickeym nebo Tomu a Jerrym ji dnes děti mají za roztomilou a "úžasnou". "Z Mickey Mouse se stala roztomilá postava, přestože podle islámského práva má být za všech okolností zabita," řekl Munadžíd. Podle něj právo šaríja dovoluje myš zabít, protože myši jsou pohromou pro dům a řídí je Satan. "Myš je jedním ze Satanových vojáků," spílal myším islámský duchovní.

Munadžíd je znám svými "kreativními fatwami", připomíná Jediot achronot. Naposledy označil olympijské hry v Pekingu za "olympiádu bikin" a prohlásil o nich, že jsou "satanské".

autor: gzb
Spustit audio