Kameny zmizelých připomínají nenávistí zmařené životy

12. říjen 2008

"Kameny zmizelých". Tak se jmenuje projekt, který by měl u nás zatím neobvyklým způsobem připomenout památku obětí šoa. Více o tomto záměru se dozvíte z následujícího příspěvku.

Česká unie židovské mládeže sdružuje mladé lidi na základě společně sdíleného židovství. Organizuje pro ně setkání, oslavy židovských svátků, vzdělávací a kulturní programy. Česká unie židovské mládeže však chce být aktivní i ve veřejném prostoru. Dala to najevo loni, když se její členové významně podíleli na organizaci akcí proti zamýšlenému provokačnímu pochodu neonacistů před pražskými synagogami, a nejnověji to mladí čeští Židé potvrdili tento měsíc. Uplynulou středu bylo z jejich podnětu umístěno na různých místech Prahy 1 celkem 10 pamětních kamenů, upomínajících na osoby zahynulé v období šoa.

Česká unie židovské mládeže k nám tímto způsobem přenesla projekt "Kameny zmizelých", známý ze sousedního Německa. Jeho tvůrce Günter Demnig se narodil v roce 1947 v Berlíně a studoval průmyslový design. Následně pracoval jako restaurátor, spolupracoval s univerzitou v Kasselu. Před několika lety navrhl, aby mosazné kameny se jménem oběti německého nacionálního socialismu zasazené do chodníku připomínaly památku těchto lidí v místě, kde žili. Kameny byly instalovány zpravidla před domem, v němž Židé, Romové, oběti eutanázie či homosexuálové pobývali před deportací. Ve 250 městech po celé Evropě je už takových pamětních kamenů o velikosti 10 x 10 cm více než 12 a půl tisíce a nyní k nim přibývají další i u nás.

Po prvních deseti kamenech osazených slavnostně v Praze za přítomnosti Güntera Demniga a starosty Prahy 1 ing. Petra Hejmy přibudou ještě tento měsíc další v Kolíně. Zde projekt vzali za svůj studenti Střední odborné školy stavební a Středního odborného učiliště stavebního. Vyvrcholí jím širší studijní projekt zaměřený na seznámení s židovskou kulturou a obdobím šoa na Kolínsku. Studenti se tomuto úkolu věnovali od září loňského roku. Pracovali přitom s dobovými materiály v archivech a knihovnách, navštívili židovské hřbitovy a synagogy.

Projekt "Kameny zmizelých" je též znám pod označením "Jeden kámen, jedno jméno". Co kámen, to symbolické připomenutí jednoho života zmarněného v důsledku rasové nenávisti. Za krátkou dobu již nebudou žít doboví pamětníci, a tak pamětní kameny zůstanou jako výmluvná připomínka minulosti, stanou se symbolickým gestem proti zapomenutí a lhostejnosti.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio