Taliban vraždí humanitární pracovníky

25. říjen 2008

Humanitární organizace v Afghánistánu přehodnocují svoje působení. Důvodem je bezpečnost jejich pracovníků. Právě na ně totiž islámský Taliban útočí, čímž porušuje i ta nejzákladnější morální pravidla.

Když bylo Gale Williamsové 32 let, rozhodla se odejít s humanitární organizací do Afghánistánu. Měla k tomu všechny předpoklady, od skvělé fyzické kondice, přes velký smysl pro humor nebo touhu pomáhat těm, kdo to nejvíc potřebují, až po dobrodružnou povahu. Šla tam s uznávanou britskou organizací Serve Afghanistan a dva roky pomáhala postiženým v Kandaháru a posléze v Kábulu. V pondělí šla, jako každý den, do práce, když u ní zastavili dva muži na motorce a začali střílet. Gale na místě zemřela a vrahové opět zmizeli v útrobách 4-miliónového Kábulu. K šokujícímu činu se přihlásil islámský Taliban, který neskrývá, že vraždu bezbranné dívky delší dobu připravoval. Jako důvod uvedl, že prý šířila křesťanství.

Skutečnost je trochu jiná. Organizace Serve Afghanistan vytváří prostor pro lidi, kteří chtějí pomáhat v těžce soužených oblastech. Má poměrně striktní pravidla, týkající se právě šíření náboženství. V Afghánistánu působí už dvacet let, byla tam i za vlády Talibanu a dobře ví, jaké nebezpečí z jeho strany hrozí. Pravidla proto slouží k ochraně vlastních pracovníků - zahraničních i domácích. Nyní zmrazila všechny aktivity a buď bude pokračovat pouze prostřednictvím Afghánců, nebo ze země nadobro odejde. Šéf organizace Mike Lyth říká, že to bude velmi těžké, protože mnoho Afghánců naléhavě prosí o pomoc.

Změna je nicméně nutná, protože útoky na humanitární pracovníky se stupňují. Jen v letošním roce jich přišlo o život už třicet. Taliban se snaží vyslat signál, že křesťany v zemi nechce. Gale Williamsová přitom nevyvíjela žádné zvláštní aktivity - šířila křesťanství snad pouze tím, že ona sama věřila v Krista, což se jaksi nedá odpárat. Taliban ale neuznává žádná morální pravidla. Ostatně, měsíc před teroristickými útoky z 11. září 2001 měl Afghánistán v rukách, a už tehdy pronásledoval humanitární pracovníky. Nechal zatknout 24 pracovníků organizace Shelter Now a hrozil jim smrtí. Bylo to v situaci, kdy jeho vláda ekonomicky zkrachovala, lidé trpěli hladem a humanitární organizace jim rozdávaly potraviny. Nynější podlá vražda tedy není v myslích teroristů nic nového.

Logo
autor: Daniel Raus
Spustit audio