Náboženská manipulace v Kauze Kuřim

1. listopad 2008

Po roce a půl jsme se konečně dočkali. Brněnský krajský soud určil tresty v kauze Kuřim. Matka týraných chlapců Klára Mauerová musí na devět let do vězení. Její sestra Kateřina dostala o rok víc. Za mříže musí i Barbora Škrlová, která se vydávala za třináctiletou Aničku. Rozsudek ještě není pravomocný a je pravděpodobné, že se advokáti odsouzených odvolají.

V celém dosti složitém případu zůstává stále mnoho nejasností. Jednou z nich je i vliv náboženské sekty na matku týraných chlapců Kláru Mauerovou. Je zřejmé, že se jednalo o manipulaci s náboženským podtextem. Jak velký vliv měla tedy náboženská sekta na chování Kláry Mauerové? Na to jsme se zeptali odborníka na sekty a nové náboženské směry Zdeňka Vojtíška.

Pokud je mi známo, paní Klára Maurerová nebyla příslušnicí žádného náboženského sdružení, ona byla manipulována především svou sestrou, kterou jistě měla ráda, a byla manipulována také proto, že jí tato sestra dala před oči krásný ideál záchrany jakési dívky Aničky. Také proto, že byla sama, že se sestře podařilo ji odloučit od rodičů. Tím, že žila v podstatě dost izolovaně, byl vliv náboženské společnosti takový nepřímý. Možná že zajímavější je vliv náboženské společnosti na její sestru, paní Kateřinu. Když si vezmeme, že takto neuvěřitelně manipulovala s někým, koho měla a má ráda, s kým vyrůstala, že ta manipulace vedla k 9 letům vězení a paní Kateřina ani nehnula brvou, že ta manipulace vedla k tomu, že její sestra přišla o děti a paní Kateřina nehnula ani brvou, tak vliv náboženské společnosti na paní Kateřinu je možná zajímavější.

Jak vlastně působí mechanismus této psychické manipulace s náboženským podtextem, když je schopna matka brutálně týrat své děti, když je schopna sestra dopustit to, čeho jsme byli svědky v kauza Kuřim?

Tato manipulace tady je trošku odlišná od té, kterou známe z obchodu nebo z reklamy nebo z politiky, ale ne zas tak moc. Je tady dán určitý náboženský ideál a tento ideál má přednost před vším ostatním. To není tak, že by paní Kateřina neměla své synovce ráda, nebo paní Klára neměla své děti ráda, ale prostě je tady ještě nějaká větší hodnota - pro paní Kláru to byla pomoc té Aničce a pro paní Kateřinu splnění nějakého zatím neznámého náboženského ideálu, je tady prostě větší hodnota, která je donutí udělat i velmi nepříjemné věci.

Jak se to vůbec stane člověku, že je schopen takto slepě jít za nějakým náboženským ideálem a vypnout přirozené mechanismy zdravého rozumu, nebo dokonce mateřské pudy?

Spíš potlačit než vypnout. Je to možné tím, že náboženská motivace je v nás lidech velmi silná. Jestliže něco přijmeme jako zavazující vlastní svědomí, tak potom pro to, abychom tomuto svědomí učinili za dost, uděláme vlastně cokoliv. Možná více překvapivé nebo více podivné než tento fakt je to, že my ostatní si to tak úplně neuvědomujeme, že nevíme, nebo nevěříme tomu, že náboženství je v nás někde hluboce skryté a že je tak silné, že prostě jsme jako lidé schopni i takových činů.

Spustit audio