Zemřel oblíbený kněz Alois Kánský

8. listopad 2008

Katolické církvi, a především stovkám věřících, odešla jedna z výrazných osobností - pater Alois Kánský. Byl známý působením v podzemní církvi - i tím, že pochovával řadu známých osobností, včetně Jaroslava Seiferta. Po pádu komunismu působil jako šéfredaktor Katolického týdeníku. Posléze ale zveřejnil skutečnost, že pod nátlakem podepsal spolupráci bývalé STB. Za to se omluvil a označil to za selhání. Jeho popularita byla nicméně (i pro tento otevřený postoj) vysoká. Zemřel minulý týden, náhle, v pouhých 54 letech. A my jsme byli poslední, kdo s ním dělal rozhovor.

Alois Kánský byl velký optimista a humor nechyběl ani jeho kázáním. Ve 24 letech ho kardinál František Tomášek vysvětil v katedrále sv. Víta na kněze. Jako farář působil na mnoha místech. Od roku 1999 za ním věřící chodili do pražských Holešovic, kde vystřídal Václava Malého.

"Působil tam devět a půl roku. Byl to muž, který se hodně zabýval historií. Zaujala ho především postava Mistra Jana Husa."

Takhle jsme si spolu s Aloisem Kánským nedávno povídali o halloweenském svátku, na který se on díval velmi skepticky:

"Já vždycky o Vánocích hovořím o senilním Santa Clausovi a o dementním dědovi Mrázovi. Oba spojuje to, že nikdy neexistovali, narozdíl od Ježíška, který existoval. A Halloween je něco podobného. Vydlabat do nějaké tykve otvory, dát do ní svíčku a lítat jak blázen po vesnici, je podivné. Ale samozřejmě to nikomu neberu, ať si každý dělá co chce. Ale je to naprostá degradace toho, co křesťanství přineslo - vzpomínku na zemřelé a úctu k nim. Halloweenské průvody a oslavy jsou typickým produktem své doby a určité společnosti, která se k nám velmi nevhodně implantuje."

Kánský měl neuvěřitelné charisma a zaujmout dokázal hlavně mladé lidi, což potvrzuje i Václav Malý.

"Oslovoval mladé a dospívající lidi. Což je taková nejkritičtější věková kategorie. Jen málokdo dovede zaujmout lidi mezi 13 a 18 lety a on to opravdu dokázal."

Pro děti napsal taky knihu - jmenuje se Procházka kostelem. Poslední rozhovor jsem s Aloisem Kánským dělala minulý týden. Vysílal se 1. listopadu, tedy v den, kdy páter Kánský zemřel. Téma bylo - svátek všech věrných zemřelých a poslední slova, která mi v interview řekl byla tato:

Logo

"Ale je tady něco důležitějšího, je zapotřebí, aby si člověk uvědomil jednoduchou pravdu, která se píše na celé řadě našich hřbitovů a která nás vede k pokoře a přitom k nadějnému pohledu do budoucnosti. Na těch hřbitovech bývá napsáno - co jsme my, budete i vy, co jste vy, byli jsme i my."

Spustit audio