Mladý afghánský novinář dostal dvacetiletý trest vězení za urážku proroka Mohameda

"Afghánský novinář dostal dvacet let vězení za urážku proroka Mohameda" - oznamuje titulek na náboženském blogu agentury Reuters. Možná vám to zní jako špatná zpráva, 20 let ve vězení je dlouhá doba. V dnešním afghánském kontextu je to ale naopak zpráva dobrá, neboť novináři hrozil trest smrti. Je mu 23 let a jmenuje se Sajír Parvíz Kambakš. Jeho jméno se před časem už dostalo do světových médií a pod jejich tlakem se případem zabýval dokonce afghánský prezident Karzaj.

Proviněním mladého novináře - studenta je to, že rozdával dalším studentům článek, stažený z internetu. Je o tom, že prorok Mohamed ignoroval práva žen a táže se, jak je to s islámskými zastánci tvrdé linie a svobodou projevu. Agentura Reuters dodává otázku, nakolik se do celého případu zapletla politika. V lednu dostal Kambakš trest smrti za urážku proroka. Už pár měsíců předtím byl ale uvězněn v Mazáre Šarífu. Soud trval prý pouhých pět minut a obviněný se vůbec nemohl hájit.

Vynesení trestu smrti zní jako kdyby takový trest vynesl islámský Taliban. Oblast ale ani zdaleka není pod jeho zásadním vlivem. Kdysi bylo toto město baštou Severní aliance, jež proti Talibanu naopak bojovala a spojila se s mezinárodními jednotkami pod vedením Američanů. Mluví se zde hlavně persky nebo uzbecky a oblast má silné vztahy s Íránem, kde vládnou šíitští muslimové. Taliban je hnutím sunitským a jeho příslušníci mluví řečí Paštúnů. S Mazáre Šarífem mají tedy islamisté Talibanu zdánlivě málo společného.

Skutečnost je ale komplikovanější. Citovaná agentura uvádí vyjádření organizace Reportéři bez hranic, podle níž se o celém případu příliš mluvilo, takže soudci byli vystaveni tlaku islamistů. Navíc došlo k celému případu v politicky citlivé době, kdy prezident Karzaj a jeho administrativa začali tajně vyjednávat s Talibanem v Saudské Arábii a snažili se hledat politické řešení složité situace sedm let po teroristických útocích na New York a Washington. Aby bylo všechno ještě o něco těžší, novinářův bratr dal do souvislosti daný případ s vlastní kritikou místních kmenových vůdců.

Pozorovatelé v Afghánistánu tedy budou vývoj případu dále pozorně sledovat. Zajímá je totiž, zda případ odsouzení Kambakše nejdříve k trestu smrti a posléze k dvacetiletému žaláři naznačuje opětovné přitvrzení ze strany islamistů. V takovém případě by vystřídala nová kapitola počáteční relativně tolerantní období. Nebo je možné, že se dostal mladý novinář jen mezi mlýnské kameny politiky, a ty ho semlely. Mezi jednotlivými kmenovými vůdci probíhají totiž tvrdé boje, konstatuje na závěr agentura Reuters.

autor: Daniel Raus
Spustit audio