I letos bude mít Betlém do vánoční idyly daleko

18. prosinec 2008

Rozhněvaný anglikánský duchovní zrušil pro tyto Vánoce ve své farnosti koledu V městečku Betlémě. Podle britského deníku The Times se tak rozhodl po návštěvě Západního břehu Jordánu, kde se prý jen utvrdil v tom, že moderní realita Betléma má k idyle jesliček a vánočního příběhu hodně daleko.

"Zpívat o tom, jak klidně spinká nemluvňátko, se mi zdá s ohledem na aktuální poměry na palestinských územích přinejmenším nehodné. Tam, kde kdysi pastýři střežili stáda, dnes postávají ozbrojení vojáci, dohlížející na obyvatele Betléma. Ti jsou uzavřeni jako v kleci," řekl deníku reverend Stephen Coulter z Blandfordu v britském Dorsetu.

"V Betlémě čeká na návštěvníka opravdový šok. Arabsko-izraelský konflikt zničil turistický tamní ruch, a místní obyvatele uvrhl do takových potíží, že se prostě Betlém do koled vůbec nehodí," vysvětlil farář své pohnutky. V Betlémě žilo vždy velké množství palestinských křesťanů. Mnoho z nich se ale v minulých letech kvůli tíživé ekonomické situaci vystěhovalo. V 50. letech bylo 90 procent Betlémanů křesťanské víry. Dnes ve městě žije 30 tisíc lidí, ale ke křesťanství se hlásí jenom 40 procent z nich, ostatní jsou muslimové. Podle palestinských úřadů letos navštívilo toto významné místo křesťanské tradice 1,3 milionu turistů, do konce roku by mohlo přijet ještě 300 tisíc dalších. Přitom jenom o Vánocích se očekává 30 tisíc návštěvníků.

autor: rma
Spustit audio