Televizní dokument o kardinálu J. Beranovi

21. prosinec 2008

Na 29. prosince letošního roku připadá 120. výročí narození jedné z velkých osobností nejen českých, ale i evropských dějin 20. století - pražského arcibiskupa, kardinála Josefa Berana. Při této příležitosti uvede Česká televize 26. prosince polohraný dokument věnovaný životu této osobnosti.

Kardinál Josef Beran byl bezesporu výjimečnou osobností, svědčí o tom například i to, že jeho ostatky byly uloženy v kryptě chrámu svatého Petra v Římě. Na místě, kde jsou pohřbíváni téměř výlučně papežové, v samé blízkosti hrobu svatého Petra. Scénárista dokumentu ČT Oldřich Selucký vyzdvihuje tři oblasti, které dokládají, že šlo o vynikající osobnost.

Dokument Kardinál Josef Beran

Oldřich Selucký: "Jak jsem slyšel od všech korespondentů, on měl zvláštní osobní šarm a dokázal v lidech probudit pozitivní vztah, dokázal v lidech probudit lásku, úctu, dokázal svou osobností okouzlit. Druhá věc se týká jeho působení občansko politicko církevního. On v rozhodujících chvílích ve střetu s totalitními režimy ať už nacistickým nebo komunistickým vynikl tím, že když se přesvědčil, že není možná dohoda, zvlášť s komunistickým režimem, tak dokázal říct ne, dokázal odmítnout všechny nabídky na nějaký kompromis a u tohoto setrvat po desetiletí s rizikem případně i smrti. A třetí jeho význam je význam z hlediska víry, to, o co se všechno u něj opírá, je to je jeho niterný život modlitby, o kterém svědčí jak spoluvězni z koncentráku, tak spolubydlící z koleje Nepomucena v Římě, kdy už byl kardinálem, neutuchající život modlitby."

V jednohodinovém dokumentu nelze zcela pokrýt tak bohaté a pestré období, jako je první polovina 20. století, kdy kardinál Beran žil.

Oldřich Selucký: "Proto jsme se rozhodli celý ten dokument soustředit na jeho osobnost, a snažit se pochopit, v čem vlastně bylo jádro té osobnosti. Postupně ho ukazujeme jako studenta, který se rozhoduje pro kněžství, potom jako učitele, profesora, který vede své žáky, potom jako kardinála a ve všem se snažíme hledat, o co se vlastně jádro té osobnosti opíralo."

Dokument Kardinál Josef Beran

V průběhu let se Beran setkává s velmi tvrdými totalitními režimy dvacátého století - nacismem a komunismem. Po dlouhé době věznění je jako pražský arcibiskup násilím vypovězen z vlasti.

Oldřich Selucký: "Jde o polohraný dokument. Snažili jsme se tam vložit živé dramatické scény jak z koncentračního tábora, tak ze života rodinného, života studijního. Natáčeli jsme hrané scény v českých zemích, natáčeli jsme dokumentární záběry v Praze a v Římě, sehnali jsme co nejvíc zajímavých osobností, které buď o kardinálu Beranovi píší, zajímají se o něj, nebo které ho pamatují ze své osobní zkušenosti. Natáčeli jsme v Římě s osobnostmi, které tam doposud žijí a nebo s těmi, které tam v té době studovali a pamatují si ho."

V dokumentu je také použita řada historických materiálů z archivů Vatikánu, Svobodné Evropy a jiných míst, kde kardinál strávil poslední okamžiky svého života. Celý film tedy slibuje obsahově bohatý obrázek o životě tohoto velkého muže.

Dokument o kardinálu Beranovi uvede Česká televize 26. 12. ve 21.55 hodin na ČT 2.

Spustit audio