Pravoslavné Vánoce a Zjevení Páně

10. leden 2009

Na mnoha místech jsme mohli potkávat tříkrálové koledníky se zapečetěnými kasičkami, kteří sbírají peníze na charitní projekty. Svátek Zjevení páně, kterému se také říká svátek Tří králů, si tento týden připomněli katolíci a protestanti - tedy křesťané západní tradice. Naopak křesťané východní tradice (pravoslavní) slavili Vánoce.

Vánoce jsou v církevní tradici mnohem mladším svátkem než Velikonoce a jak říká teoložka Ivana Noble, nejsou jednoznačně spojeny s jedním konkrétním datem.

Ivana Noble: "Kdybychom se podívali do církevních otců, tak tam najdeme několik odkazů k tomu, jak si křesťané připomínali Ježíšovo narození. Ale zpočátku tam nebude žádné pevné datum, které by s tímto slavením bylo spojeno."

Proto se postupně ve východní a v západní církvi objevily různé tradice a nakonec se ustálilo slavení, které se soustředí na Boží zjevení lidem, na zjevení Božího syna. Toto zjevení má různé podoby.

Ivana Noble: "V západní církvi je spojováno nejčastěji s Ježíšovým narozením, jakoby toto pro nás byl ten hlavní svátek. A na něj pak navazuje 6. ledna svátek Zjevení Páně nebo populárně řečeno svátek Tří králů, kdy si připomínáme, jak tři mágové od východu přišli, aby se poklonili Ježíšovi a kdy hlavní střed tohoto slavení spočívá v Božím zjevení pohanům. Na rozdíl od toho východní církev spatřuje střed samotného slavení v Ježíšově křtu, v tom, kdy na Ježíše v řece Jordán, když ho Jan křtil, sestoupil Duch svatý a zjevil, že Ježíš je Boží milovaný syn, kterého máme poslouchat."

Čtení vánočního evangelia v pravoslavném chrámu sv. Václava v Litoměřicích

Některé pravoslavné církve, jež používají juliánský kalendář, slaví Narození Páně 7. ledna, jiné, jež přijaly gregoriánský kalendář, 25. prosince. Většina českých pravoslavných slaví Vánoce v prosinci, ale jsou tady i významné skupiny zahraničních věřících - Ukrajinci, Řekové, Srbové nebo Rumuni - a ti slaví 7. ledna. Jak ale dodává religionista Roman Paďouk to neznamená, že by v době českých Vánoc nic neprožívali.

Roman Paďouk: "Většinou je to tak, že slaví 25. prosince Vánoce a 7. ledna narození Ježíše Krista. Ty západní Vánoce jsou typické štědrovečerní večeří a 7. podle juliánského kalendáře - tam je silný liturgický aspekt a celonoční bdění, které začíná právě na ten Štědrý "juliánský" večer."

Větší oblibu než Narození má ale u pravoslavných křesťanů mystičtější svátek Epifanie neboli Zjevení Páně. A pak samozřejmě Ježíšův křest v Jordánu. Pravoslavní totiž kladou větší důraz na božskou podstatu Ježíše Krista, zatímco západní tradice o Vánocích slaví, že Ježíš se narodil do tohoto světa jako člověk.

Spustit audio