Torzo naděje v palachovském týdnu

18. leden 2009

"Torzo naděje" - tak se nazývá cena, kterou tento týden převzalo několik osobností , které svými činy i celým životem bojují za pravdu a právo. Uděluje ji nadace Klubu angažovaných nestraníků. Jedním z oceněných je profesor Tomáš Halík.

Jaká je to cena, proč si myslíte, že jste ji dostal právě vy, jakou message v sobě má?

"Tato cena, nazvaná podle básnické sbírky Františka Halase Torzo naděje, je udělována ,sedmi statečným'. Lidem, kteří svůj život nasadili pro hodnoty pravdy a spravedlnosti. Co se mě týče, myslím si , že se snažili vidět kontinuitu v mém životě. Ať už to bylo v době totality, kdy jsem se zapojil do náboženského disentu. Snahu spojovat disent kulturní a disent náboženský, který měl ten smysl, aby udržoval jakýsi plamen naděje, plamen svobodné kultury i v těch nesvobodných dobách. A myslím si, že tito lidé si váží toho, že se snažím i v dnešní době neříkat nic jiného než to, co mi diktuje můj vlastní rozum a moje vlastní svědomí."

Tato cena se uděluje v rámci palachovského týdne a Jan Palach - to byla osobnost, která váš život hodně ovlivnila... Myslím si, že vy jste jeden z těch lidí, kteří mají plné právo jeho čin hodnotit a mluvit o jeho dosahu do současnosti...

"Já jsem se účastnil diskusí o smyslu tohoto činu - už tenkrát bezprostředně po Palachově smrti, a ta diskuse pokračuje dodnes. Pro Palacha to jistě nebylo to zbabělé nebo nevděčné ,vrácení vstupenky do života'. On tím chtěl posvítit na situaci v české společnosti. Palach ve jménu života, ve jménu toho, abychom my žili život čestný a důstojný, tak on pohrdl smrtí. Tento člověk nám ukázal, že mu záleží na tom, aby se česká společnost nezkřivila, víc než na jeho vlastním životě. Tím vlastně vracel české společnosti vědomí důstojnosti. My jsme byli obráni o svobodu. Ale abychom byli obráni o lidskou důstojnost, o vnitřní svobodu, tak to nemohou způsobit žádné tanky. To může způsobit lidské kompromisnictví, lidská vnitřní zrada. A Palach neprotestoval proti okupaci! Palach protestoval proti tomu, že společnost začala dělat mravní kompromisy a tou svojí obětí nám chtěl vrátit důstojnost. A toto myslím udělal pro ty lidi, kteří pochopili tu jeho oběť, a kteří na ni odpověděli svým vlastním životem. Jistě: nemohl změnit chod dějin. Ale změnil životy několika lidí v této společnosti a potom následně nakonec i ten chod dějin změnil. Protože dvacáté výročí jeho smrti probudilo v mladé generaci - o dvacet let později - ohromný potenciál vzdoru, který potom vedl k událostem roku 89. Takže - ano - ta Palachova smrt jako to biblické semeno, které když odumře samo sobě, přinese mnohý užitek... přineslo i ten praktický užitek, ale především přineslo ten velký užitek morální."

autor: ehů
Spustit audio