Zástupci Národní rady pro odboj v Íránu navštívili Prahu

1. únor 2009

V uplynulých dnech navštívili Prahu zástupci Národní rady pro odboj v Íránu. Setkali se zde s řadou veřejně činných osobností a se zákonodárci obou komor našeho parlamentu. Co bylo cílem jejich návštěvy, na to nám odpoví tajemník prof. Švejcara, Daniel Herman, který se s nimi také setkal.

"Hlavním cílem návštěvy bylo získávat v Praze podporu, aby z evropské černé listiny teroristických organizací byla vyškrtnuta organizace Lidoví mudžahedíni Íránu, která bojuje proti současnému režimu a fundamentalistické vládě tamějších mulláhů."

Co vůbec tato organizace představuje, co se o ní ví?

"Ví se o ní, že sdružuje především íránskou demokratickou opozici. Tato opozice je složená z různých etnických i náboženských skupin a stojí v opozici vůči současnému fundamentalistickému režimu. Tato opozice je velmi významná, stojí za ní snad až 90 % populace Íránu, ale právě současný režim pomocí silného brutálního násilí potlačuje veškeré aktivity. I přesto tato opozice získává své stoupence."

Proč se rozhodli vyjednávat právě s představiteli České republiky?

"Souvisí to s českým předsednictvím v Evropské unii, protože prezidentka Národní rady Maryam Rajavi, která žije v exilu, hodnotí dnešní postoj západu vůči íránské opozici podobně jako tomu bylo před 70 léty, kdy světoví státníci dojednávali mír za každou cenu s Adolfem Hitlerem. A první obětí této politiky se stalo právě Československo. Proto si zástupci Národní rady slibují od českého předsednictví, že bychom na základě vlastní dějinné zkušenosti mohli přispět k přeskupení té hodnotové stupnice. Tedy místo obchodních zájmů získávat z Íránu ropu, dát na přední místo zájem lidských práv a jejich potlačování."

Podle jakých kritérií by měl západ podobné organizace podporovat? Nakolik tady má hrát roli otázka proti čemu tito lidé bojují a nakolik otázka za co bojují?

"Je tady třeba dělat opravdu velice dobrou analýzu situace, protože zde existují i z minulosti nejenom pozitivní zkušenosti. Někteří evropští představitelé se obávají, aby to například s podporou mudžahedínů nedopadlo jako kdysi s podporou Tálibánců proti Sovětskému svazu, nebo podporou Sadrových milicí v Iráku. To znamená, že je třeba velmi dobře spolupracovat jednak s těmi místními autoritami i opozičními, studovat ty jejich výstupy a opravdu se snažit velice dobře poznat tamější situaci, která je hodně jiná od té naší evropsko-americké reality. Takže určitě to není možné dělat od zeleného stolu ať už z Bruselu nebo z Washingtonu nebo z Prahy, ale opravdu je třeba velice dobře tamější situaci znát."

Ministři zahraničí zemí Evropské unie se na svém pondělním zasedání v Bruselu, které vedl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, rozhodli vyškrtnout exilovou íránskou opoziční skupinu Lidoví mudžahedíni z unijního seznamu zakázaných teroristických skupin.

Spustit audio