Nový film o knězi Jerzym Popiełuszkovi

8. březen 2009

Před týdnem měl v Polsku premiéru film s výmluvným názvem: Popiełuszko. Jde o životopis kněze Jerzyho Popiełuszka, který se stal známým jako duchovní stoupenců Solidarity. V roce 1984 byl brutálně zavražděn příslušníky komunistické tajné služby.

Nejočekávanější a nejostřeji sledovanou premiérou letošního roku byl v Polsku film Popiełuszko. Pojednává o knězově životě až do tragické smrti z rukou příslušníků polské státní bezpečnosti 19. října 1984.

Jerzy Popiełuszko působil od počátku aktivit Solidarity v roce 1981 jako její kaplan. Stal se tak nepohodlným tehdejším komunistickým úřadům.

Film natáčeli jeho tvůrci celkem 7 měsíců ve 14 polských městech za účasti sedmi tisíc herců a komparsistů. Kritika krátce po premiéře ocenila zejména představitele hlavní role Adama Woronowicze. Aby byl v roli Popiełuszka co nejvěrohodnější, strávil několik týdnů v semináři. Učil se mimo jiné, jak nosit sutanu, a s duchovními absolvoval jejich každodenní program. Vstával v šest hodin ráno, chodil na meditace a všechny modlitby.

Plakát k filmu Popieluszko

Film je má jednu zvláštnost, která vyvolává rozpaky. Polský primas kardinál Glemp v něm totiž hraje sám sebe. Snaží se údajně napravit svůj obraz v očích veřejnosti. Kardinálova role v cause Popiełuszko je totiž pochybná. Glemp podle svědectví pamětníků a Institutu národní paměti spolupracoval s tehdejším komunistickým vedením Polska. Jeho roli ocenil i generál Jaruzelski, když na adresu kardinála prohlásil. "Je to muž, který s námi může v rámci uklidnění situace v zemi spolupracovat." Když věřící začali požadovat zahájení procesu beatifikace, Glemp podle archívů komunistické tajné služby prohlásil. "Dokud budu primasem, proces blahořečení nezačne." Začal nakonec až v únoru roku 1997, tedy více než 12 let od Popiełuszkovy mučednické smrti.

Když v roce 1987 papež polského původu Jan Pavel II. navštívil rodnou zemi, snažily se úřady a dokonce i primas Glemp zabránit tomu, aby se papež modlil u Popiełuszkova hrobu. Jan Pavel II tak ale podle svého přesvědčení učinil.

Adam Woronowicz

V souvislosti s premiérou filmu přinesl polský deník Rzeczpospolita šokující informaci. Beatifikace byla oddalována následkem toho, že kardinál Glemp odmítl podat požadovaná svědectví. Vatikán později rozhodl, že bude v procesu pokračovat i bez Glempa. Polští věřící očekávají, že by mohl být Jerzy Popiełuszko svatořečen už letos.

Oficiální stránky filmu najdete na adrese www.popieluszko.pl.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio