Vlajka pro Tibet - slušnost a solidarita

15. březen 2009

Desátý březnový den si lidé v civilizovaném světě připomněli, že letos uplynulo už padesát let od potlačení protičínského povstání v Tibetu. O sedm dní později tehdy uprchl dalajláma tajně do indického exilu. Brutální zásah čínské armády nepřežilo na 87 tisíc Tibeťanů. Je to již padesát let a Tibet zůstává i dnes jedním z bolavých témat současného světa. Mluvíme o tom s biskupem Václavem Malým, předsedou Rady Iustitia et Pax v Česku.

Pokud je mi známo, tak se uvádí, že v klášterech v Tibetu je opravdu hodně tuhý režim...

"Ano, a některé kláštery byly uzavřeny. Ale ty zprávy se těžko získávají, protože zahraniční novináři mají jen velmi omezený přístup, tudíž je těžké ověřovat. Ale je jasné, že útlak se v posledních měsících zase zvýšil, spočívá v tom, že vedoucí místa ve státní správě nezaujímají Tibeťané, že se potlačují i kulturní projevy Tibeťanů, že kláštery jsou pod velmi přísným dozorem a mniši je nemohou opouštět, že nemohou plně rozvíjet svoji činnost. A mohli bychom pokračovat v těch konkrétních krocích, které čínská vláda zesiluje v posledních měsících vůči Tibeťanům."

Dozajista jste sledoval rozporuplné reakce českých zastupitelů a představitelů našich politických špiček na akci Vlajka pro Tibet - jak se vám toto dění u nás v Česku jevilo?

Tibetské vlajky

"Já myslím, že to prázdné gesto není, že je to záležitost slušnosti a obyčejné lidské solidarity. A už to, že přichází podpora zvenčí, znamená přece určitou duchovní posilu pro Tibeťany. Rozhodně není prázdným gestem protestovat proti násilí, které se děje na Tibeťanech a na jejich kultuře a duchovní tradici. Když převažují často ve vztahu k Číně jenom ekonomické zájmy, je to chyba, a je to politika, která je velmi krátkozraká. Přirozeně je třeba s Čínou jednat, ale zároveň všechna ekonomická jednání také provázet jednáními v oblasti lidských práv. Zdá se, že i Obamova administrativa v posledních týdnech zeslabila tlak na respektování lidských práv v Číně a to se mi zdá není správné. Jenom chci upozornit na to, že v Číně netrpí jenom Tibeťané, ale že jsou tam pronásledováni křesťané, také i muslimové - ujgurové, což je v rámci velké Číny národ, který vyznává islám. Takže pohled na Čínu by neměl být zužován z hlediska Evropy a světa jenom na Tibet."

autor: ehů
Spustit audio