Cesta k divokému východu?

29. březen 2009

Selhání lidské, selhání politické kultury v Česku - tak ostře hodnotí pád vlády profesor Tomáš Halík, prezident České křesťanské akademie. Podobně jako kardinál Miloslav Vlk, nebo Pavel Černý, předseda Ekumenické rady církví, i Halík zdůrazňuje: vyslovení nedůvěry vládě bude mít neblahý dopad na české předsednictví Evropské unii.

Tomáš Halík: "Pád české vlády uprostřed předsednictví Evropě považuji za věc skandálního projevu naprostého selhání české politické kultury, projev naprosté nezodpovědnosti, který může mít opravdu děsné následky. A to následky jak na české, tak i na evropské politické scéně. Na české politické scéně se otevírá možnost velice neblahého scénáře. Všichni si ještě pamatujeme opoziční smlouvu, která byla atentátem na mladou českou politickou kulturu, která tenkrát zastavila přirozenou dynamiku politické soutěže a otevřela cestu tomu, co dnes vidíme před sebou: tu nesmírnou korupci, to propojení ekonomického světa s politickým světem a vzestup organizovaného zločinu, který má stále větší slovo v našem veřejném životě!"

Tomáš Halík zdůrazňuje, že málokdy v dějinách na nás byla tolik upřena pozornost Evropy a světa. V kontextu toho označuje politickou krizi jako ostudu a selhání.

Tomáš Halík: "My jsme v tom opravdu selhali. A selhali jsme v tom, že ohrožujeme věc, která je pro evropský vývoj naprosto zásadní, a to je přijetí Lisabonské smlouvy. Evropa nutně potřebuje přijetí Lisabonské smlouvy, aby byla efektivní. To je v největším zájmu našeho národa! A ti, kteří stále pomlouvají Lisabonskou smlouvu, to jsou ti, kteří notoricky lhali o tom, jak nás Evropa bude ohrožovat, jak ohrozí naši národní suverenitu... Mnohem menší národy, než my, se vůbec nebojí o svou národní suverenitu a my jsme teď právě předvedli, co dokážeme s tou naší národní suverenitou udělat!"

Ten, kdo má skutečný zájem na oslabení Evropy při eventuálním nepřijetí Lisabonské smlouvy, to je Rusko, varuje Halík.

Tomáš Halík: "Rusko je nebezpečný imperiální stát, který má svoji zdánlivou demokracii. K tomu ruskému modelu by mnozí velmi rádi posunuli i naši politickou realitu: že tady bude několik velkých politických stran, které budou papírově tvořit jakousi politickou pluralitu, ale mezi sebou si rozdělí své zájmy a tu skutečnou opozici naprosto vyšachují ze hry a budou také umlčovat média! Tohle je cesta od civilizovaného světa k tomu divokému východu a pád vlády ukazuje tímto směrem. Já pevně doufám, že věci se nebudou takovýmto způsobem vyvíjet, ale to, že jsme si udělali evropskou ostudu, a že riskujeme osud evropské integrace, tím že blokujeme Lisabonskou smlouvu, to je věc, která je zřejmá. A která je nesmírně nebezpečná a nesmírně hanebná."

Tolik profesor Tomáš Halík, teolog, sociolog a psycholog. Pokud vás vyprovokoval k úvahám, pokud s ním souhlasíte či nikoliv - pište, zajímáte nás. Naše adresa: doteky@rozhlas.cz.

autor: ehů
Spustit audio