Rozpoznat znamení doby

11. duben 2009

Evropští katolíci vstupují do diskuse o Lisabonské smlouvě. K jejímu urychlenému přijetí vyzývá Křesťanská iniciativa pro Evropu. Ta představuje síť významných evropských katolických institucí v patnácti zemích. Spolupracuje i s Radou Evropských biskupských konferencí. Dokument, který reflektuje diskusi kolem Lisabonské smlouvy, podepsalo na třicet čelných představitelů katolických institucí v Evropě.

"Evangelium a jeho tradice nás naléhavě vybízejí k tomu, abychom rozpoznali znamení současnosti. Znamení, která nás vyzývají změnit naše životy, a představují milníky na cestě k lidštější společnosti."

To uvádí Křesťanská iniciativa pro Evropu ve svém prohlášení. Upozorňuje také na inspirace Lisabonské smlouvy: a těmi jsou křesťanské hodnoty. Signatáři smlouvu vnímají jako dokument, který připomíná lidskou důstojnost jakožto hlavní evropskou hodnotu, chrání rodinu a práva dětí a - mimo jiné - také postavení evropských náboženství. Zdůrazňují, že smlouva vyzývá Evropskou unii, aby s nimi udržovala stálý dialog. Za českou stranu podepsal prohlášení Křesťanské iniciativy pro Evropu profesor Tomáš Halík, prezident České křesťanské akademie. Podotýká, že se nejedná o politickou agitaci.

Tomáš Halík: "Spíše se zamýšlí nad stavem a současnými úkoly Evropské unie a posláním křesťanů v procesu evropské integrace. Ten dokument vyzývá všechny křesťany, aby se osobně zasadili o co nejrychlejší přijetí Lisabonské smlouvy, v níž vidí nezbytnou podmínku pro efektivnost a demokratickou legitimitu Evropské unie. A tvrdí, že jenom přijetí této smlouvy umožní Evropě čelit jednak důsledkům finanční krize, selháním finančních trhů a ostatním velkým výzvám naší doby, jako je globalizace, klimatické změny a demografické změny."

Citlivé otázky, jako je rodinná politika, nebo potraty, nebudou dirigovány z Bruselu, ale přijetí Lisabonské smlouvy by znamenalo, že zůstanou v kompetenci národních států - vysvětluje Tomáš Halík jakožto signatář prohlášení Křesťanské iniciativy pro Evropu:

Tomáš Halík: "Já se domnívám, že ten hlas je důležitý zvláště u nás. Protože kdyby právě naše republika zmařila tento celoevropský sjednocovací proces, tak by to mělo opravdu fatální následky pro autoritu našeho státu. Samozřejmě bychom tím poškodili Evropskou unii a především bychom poškodili sami sebe, protože bychom si otevřeli cestu od té civilizované části Evropy směrem na Východ."

Dokument je podle Halíka ukázkou toho, jak by měl znít křesťanský hlas v Evropě: nikoliv propagovat konkrétní politické strany, ale poukazovat na zásadní hodnoty a směr usilování, na to, zač stojí za to bojovat.

autor: ehů
Spustit audio