Pesach a Velikonoce

11. duben 2009

Tento týden je ve znamení velkých náboženských svátků. Židé slaví osmidenní Pesach, křesťané Velikonoce. V pozadí obou svátků stojí velké příběhy. V tom prvním se připomíná vysvobození z egyptského otroctví, druhý je ve znamení posledních dnů působení Ježíše Krista. Co tyto příběhy spojuje?

Slovo Pesach znamená přechod a vlastně oba příběhy, které se s velikonočními svátky spojují, ukazují na důležitý přechod, rozhodující prolomení špatného osudu jak v křesťanských tak židovských dějinách. Slaví se odchod od špatného zlého a starého k dobrému, novému, čistému a svěžímu. Co slaví Židé o svátku Pesach, říká religionista Pavel Hošek.

Pavel Hošek: "V židovských rodinách se o Velikonocích připomíná to, že dávné předky židovského národa v dobách Mojžíšových, tedy před více než třemi tisíci let, vysvobodil Hospodin, Bůh Izraele, z poroby a otroctví, kterým trpěli ve starověkém Egyptě. A Židé mají za úkol si každé Velikonoce představovat, že nejen jejich praotce a jejich dávné prapředky, ale jakoby každého z nich právě teď Hospodin Bůh milostivě vysvobozuje z toho starého, z toho, co symbolizuje slovo Egypt, a dává jim jakoby nový začátek, nové vykročení do života ve svobodě a důstojnosti."

Sederová večeře - pozdvižení macesu

Křesťanství vyrostlo ze židovské víry. První vyznavači této víry byli vesměs židé, takže oba příběhy přirozeně spojili. Později nabylo toto náboženství univerzální charakter. Jak tedy prožívají dnešní křesťané závěr příběhu Ježíše z Nazareta?

Pavel Hošek: "Spolu s ním absolvují ten sestup až do hloubky noci a temnoty na Velký Pátek a zároveň ten zázračný obrat o 180 stupňů, tedy ten přechod od Bílé Soboty do neděle vzkříšení tak, jak se v ruštině dodnes tomuto dni - neděli říká voskresénie na připomínku toho, že právě v tento den se stal ten veliký zázrak, kdy fiasko, krach, bankrot, selhání toho Ježíšova příběhu, jak se jevilo všem pozorovatelům, se najednou v dobré obrátilo. Učedníci vidí prázdný hrob a od té doby je slavení Velikonoc vlastně svátkem naděje, nikoli pesimismu, ale naděje a výhledu na nový začátek."

Průvod se zapálenou velikonoční svící

Ježíšův příběh smrti a vzkříšení tvoří jádro křesťanské víry. Už dva tisíce let si ho křesťané připomínají s velkou naléhavostí. Velikonoční texty, které se čtou, mají mnoho rovin a každý si z nich může vzít pro svůj život něco jiného. Každoročně tak mohou velikonoční svátky přispět k otázce, odkud přicházíme, kdo jsme a kam směřujeme. Z toho pak pramení nová inspirace pro každodenní život.

Spustit audio