Kruté století

6. červen 2009

Historie se nás týká. Její děje pronikají do našich osudů. Před historií nemůžeme zavírat oči, vytěsňovat ji z našich myslí a srdcí. Musíme se k ní postavit čelem, poznat ji a pokusit se s ní vyrovnat. Jedině tak budeme poučitelné, myslící bytosti. O historii nedávno minulé píší Adam Drda a Mikuláš Kroupa v Knize Kruté století - příběhy 20. století, kterou vydal Radioservis.

"Vyrovnání se s minulostí je velmi intimní proces" - říká Mikuláš Kroupa, jeden z autorů knihy Kruté století. Dodává, že snahy o tlusté čáry za minulostí jsou jen proklamativní teze. Jde o to, historii pochopit a srovnat se s ní na příbězích svých vlastních, nebo jiných osudů konkrétních lidí.

Mikuláš Kroupa: "Takže - je to spíše intimní proces podle mého soudu, nikoli tak, jak se to charakterizuje, že se jedná o soudní procesy... čím více Brožových-Polednových dostaneme před soud, tím více se tato společnost očistí. Nicméně! Ty soudní procesy jsou velmi důležité jako signál, že se tato společnost chce spravedlivě vyrovnat se zločiny."

Mapovat osudy lidí v kontextu krutého dvacátého století je objevná, a nesmírně dobrodružná cesta...

Mikuláš Kroupa: "S kolegy z občanského sdružení Post bellum objíždíme celou republiku. Vlakem, autobusem, autem cestujeme po skutečně zapadlých vískách a objevujeme staré lidi, kteří mají skutečně o čem vyprávět. A mnohdy jsme v naprostém šoku, jaké osudy ti lidé mají za sebou. Člověk žije ve 21. století a o druhé světové válce nebo o době padesátých let čte knížky, zajímá se o moderní dějiny, o historická fakta, ale tyto příběhy dodávají těmto velkým událostem zcela nový úhel pohledu."

Velké dějiny, globální historie, zásadní zvraty: vždycky dopadají na bedra jednotlivců, konkrétních lidí s konkrétními osudy, s konkrétními polámanými a pokaženými životy. Prošla jimi historie, to oni ji museli žít.

Mikuláš Kroupa: "Ty velké události, které se děly ve vysoké politice, skutečně velmi tvrdým způsobem dopadaly na toho malého člověka - v uvozovkách. Ne malého vzrůstem, ani velikostí ducha... Musím říci, že mě fascinují příběhy lidí z doby padesátých let, kteří se dostali do soukolí komunistických politických procesů, byli odsouzeni a museli se vyrovnat s nesmírně obtížnou životní zkušeností. Zkuste si představit mladého člověka krátce po maturitě, syna sedláka, který má zdědit velké hospodářství, a to jim komunisté zabaví. Jeho otec zažil nacistickou okupaci v koncentračním táboře, on převzal otěže v době komunismu a rozhodl se se skupinou spolužáků vydávat letáky. Komunisté ho zatkli a odsoudili na 25 let do kriminálu. Jak se ten člověk s tímto vyrovnával? Když o tom začne vyprávět, tak je nesmírně zajímavé sledovat, jak to dnes hodnotí... jsou to velmi zajímavá poselství. I pro náš život."

Autoři nyní pracují na volném pokračování Krutého století. Mapují osudy lidí z padesátých let, zatím pod pracovním názvem "Nechtěli jsme komunismus".

autor: ehů
Spustit audio