Kniha Židovské obřady a symboly

21. červen 2009

Židovské obřady a symboly - tak se jmenuje kniha, která jistě zaujme všechny zájemce o judaismus. Věnujeme jí následující poznámku.

Autorem knihy je nizozemský rabín a přesvědčený sionista Simon Philip de Vries, který za války zahynul v koncentračním táboře Bergen-Belsen. Než válka vypukla, působil dlouhá léta jako pedagog na různých židovských školách a rovněž jako publicista. Měl za to, že je třeba s judaismem seznámit i nežidovskou veřejnost, zatímco pro židovské společenství napsal učebnici hebrejštiny.

Kniha "Židovské obřady a symboly" je dnes již klasickým dílem. Její první část vyšla v roce 1927, druhá v roce 1932. A bez ohledu na dobu, která uplynula od jejího prvního zveřejnění, stále zůstává vítanou pomůckou pro každého, kdo chce získat přehlednou a současně zasvěcenou a čtivou příručku o židovském náboženství: jeho obřadech, symbolech, jednotlivých zvyklostech. Protože o této problematice často panují mylné či zkreslené informace, je i její české vydání nesmírně užitečné a záslužné.

Autor v hutném, informačně bohatém textu probírá snad vše základní, co k judaismu patří. S odkazem na historické prameny popisuje synagogu a její význam, jaké čestné funkce jsou s ní spojeny, vysvětluje smysl požehnání i rabínských promluv. Čtenář se dozví, k čemu slouží schránka na dveřích zvaná mezuza, stejně jako modlitební řemínky tefilin, které si židovští muži váží na ruku a kladou na hlavu při bohoslužbě.

Rabín de Vries je též ve své knize zasvěceným průvodcem židovskými svátky. Čtenář se tak dozví vše potřebné o šabatu, židovském Novém roku, deseti dnech pokání, Dni smíření a jeho nejvýznamnějších modlitbách stejně jako o svátku Pesach, Šavuot, Sukot, Chanuka a Purim s jejich zvláštnostmi. Stranou nezůstane ani informace o postních dnech, židovských jídelních předpisech a rodinných zvyklostech: sňatku a svatebním obřadu, manželství, obřízce novorozených chlapců. Životní cyklus je pak završen statěmi o nemoci, umírání a smrti, protože, jak de Vries výstižně praví: "Symboly se v první řadě dotýkají oblasti života a žijících; s životem však v žádném případě nekončí. Tam, kde život ustává, jsou i nadále téměř vždy a všude zřetelné; při umírání a všem, co mu předchází a co z něj dříve nebo později vyvstane, i po smrti."

Na závěr své knihy autor stručně seznamuje se základními židovskými náboženskými spisy - Mišnou, Gemarou Talmudem, Šulchan aruchem. Knihu navíc doplňuje slovníček pojmů stejně jako přehled židovských měsíců a bibliografie. Knihu "Židovské obřady a symboly" do češtiny převedla Marie Holá z německé autorizované verze.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio