Superstars: Cyril a Metoděj

4. červenec 2009

Na Cyrilu a Metodějovi je nejbáječnější jejich evropanství, až světoobčanství. Taky je na nich skvělá jejich úžasná vzdělanost, spojená s esenciální mužností. Neboť jenom praví mužové bez bázně a s velkým srdcem se mohli vydat kraj světa, do neznáma, vybaveni a posilováni jenom svým údělem, vizí, úkolem. Křesťanská víra, písmo, slovanská liturgie - to je to, co do našich končin při své misi Cyril a Metoděj přinesli.

Dnes máme tendenci tahat si triko a na kdekoho hledět skrz prsty, bohužel. Ale přiznejme si to - tenkrát jsme byli barbaři. Díky těmto dvěma mužům, kteří obětovali vlast, kariéru a život tam, kde se jim líbilo. Byli to obětaví bratři, tento Cyril neboli Konstantin a starší Metoděj. Mluvili latinsky, ale také byzantsky, a ovládali i jazyky Makedonců a bulharských kmenů. A nezištně položili základy také vzdělanosti naší. Je dobré si uvědomit, že to nejsou jen apoštolové víry, ale také nám dali abecedu, tento základní prostředek písemného dorozumívání. A kardinál Miloslav Vlk ještě připomíná:

Miloslav Vlk: "Dokonce pomáhali organizovat Svatoplukovi Velkomoravský stát! Přinesli různé právní normy ze své domoviny. Takže na sv. Cyrilu a Metodějovi je vidět, že nebyli orientováni úzce jenom na tu náboženskou sféru - ne tu především, to je jasné - ale také na spolupráci církve a státu. A tento moment je významný i pro dnešní situaci. Byli to lidé, kteří přinesli východní kulturu sem k nám, a tady u nás se spojila s tou západní, a stali jsme se takovým mostem mezi Východem a Západem."

Cyril a Metoděj jsou spolupatrony Evropy, takže je můžeme směle vnímat jako náš dar, který můžeme Evropě dát, podotýká kardinál. A navíc je tu i souvztažnost s apoštolem Pavlem: svatí Cyril a metoděj přišli ze Soluně, kde Pavel založil křesťanskou obec. Takže my Češi máme přes tyto dva skvělé muže spojení s prvním křesťanstvím!

autor: ehů
Spustit audio