Vychází Skautská Bible

11. červenec 2009

Není to tak dávno, co vyšla Bible 21. Moderní překlad si získal už mnoho čtenářů. Před týdnem se navíc objevil v knihkupectvích nový studijní překlad Písma. Je ale Bible srozumitelná dětem? Umí se v Písmu svatém dobře orientovat? To jsou otázky na které hledal odpověď křesťanský skautský Klub Pathfinder a skauti se nakonec rozhodli, že sami připraví Skautskou Bibli.

Bible je patrně nejznámější a nejpřekládanější kniha na světě. Starý a Nový zákon má celkem 66 knih, na kterých se podílelo víc než 40 autorů v rozmezí 1500 let. Skauti o Bibli pro děti začali uvažovat zhruba před dvěma, třemi lety, jak říká vedoucí Klubu Pathfinder David Čančík.

"Skutečná myšlenka udělat to vznikla při rozhovoru s Pavlem Novákem - ředitelem České biblické společnosti."

Číst Bibli je náročné i pro dospělého, natož pro děti.

"My pracujeme s dětmi a věnujeme se jim. Máme občanské sdružení Klub Pathfinder, což je sdružení, které je postavené na skautských základech, ale s křesťanským pozadím. A tak bychom velmi rádi Bibli dostali dětem do rukou."

To, jestli děti Bibli otevřou a začnou číst, záleží především na jejich rodičích. Podle Davida Čančíka, ale dnes děti obecně čtou o něco méně než v minulosti. Většinou to ale bývá tak, že když se jim Bible zalíbí a přijmou ji za svou, pak příběhy Starého i Nového zákona velice dobře znají a to možná lépe než mnozí dospělí.

"Já si myslím, že dospělému člověku, který vezme Bibli do rukou poprvé, tak se mu zdá nesrozumitelná. Možná ji začne číst od začátku, vydrží několik kapitol a pak si říká, o čem to vlastně je, jak tomu mám rozumět? A pro dítě je ta cesta ještě nesnadnější. Takže cílem je pomoci jim ukázat, jak Bibli vzít do ruky, jak ji číst a jak z ní vytěžit to, co je pro ten který věk důležité."

A jak tedy bude vypadat Skautská Bible, která je právě teď v tisku? Bude to ekumenický překlad s barevně ilustrovanými přílohami křesťanských příběhů, židovských reálií, slovníčkem biblických výrazů, informacemi o světových náboženstvích, plánem četby a také s CD a jednou zajímavostí.

"Ta Bible má přebal z veselých barev a děti si ho budou moci vyměňovat podobně jako kryty u některých mobilních telefonů. Bude záležet na jejich vkusu a zájmu."

A kdy bude Skautská Bible k dispozici? David Čančík slibuje, že už letos v létě.

autor: nah
Spustit audio